Daniel Craig naast Halle Berry in rassenrellenfilm 'Kings?'

Daniel Craig naast Halle Berry in rassenrellenfilm 'Kings?'

Het aftuigen van taxichauffeur Rodney King en het vrijspreken van vier blanke agenten vond plaats in de jaren 90.

De regisseuse van het goed onthaalde drama Mustang, Deniz Gamze Ergüven, is bezig met de voorbereidingen van haar volgende film Kings. Ze heeft zelf het scenario geschreven en Halle Berry zal één van de twee belangrijkste hoofdrollen vervullen. Mogelijk is haar tegenspeler nu gevonden in (oud/huidig) James Bond-acteur Daniel Craig.

Diverse websites melden dat Kings het Engelse regiedebuut van de Turkse regisseuse wordt. Het drama is gebaseerd op de rassenrellen die volgden nadat vier blanke agenten door een blanke jury werden vrijgesproken van hun hardhandige arrestatie inzake de Afro-Amerikaanse taxichauffeur Rodney King. De film zelf volgt echter een fictieve verhaallijn, waarin Craig's karakter verliefd wordt op Berry en haar kinderen beschermt wanneer chaos op straat uitbreekt.

Op 3 maart 1991 reed King samen met twee andere mannen te hard op de snelweg. Ze werden achtervolgd door een politiewagen, maar weigerden te stoppen. Een achtervolging van 13 kilometer vond daarop plaats en resulteerde in het aftuigen van de drie mannen, nadat ze door de politie klem werden gezet. Het incident is door ene George Holliday vastgelegd en deed veel stof opwaaien. King was onder invloed van alcohol en wilde niet gearresteerd worden omdat hij voorheen vervroegd uit de gevangenis was vrijgelaten.

De agenten belandden wegens mishandeling in de rechtszaal, waar ze door 12 juryleden (10 blanken, één Latino en één Aziaat) berecht en vrijgesproken werden. Het leidde naar een grote rassenrel in Los Angeles 1992, waarbij 53 doden vielen, meer dan 2300 gewonden, 7000 gestichte branden en bijna één miljard dollar aan schade opleverde. Twee van de vier agenten kregen later alsnog een gevangenisstraf.

Rodney King overleed in 2012. Hij was verdronken in zijn zwembad en er waren sporen van drank en drugs in zijn lichaam gevonden. Bekijk hieronder de ruwe arrestatie van King.



NieuwsFilm

meest populair