Klassieke tv-tip: 'Once Upon a Honeymoon'

Klassieke tv-tip: 'Once Upon a Honeymoon'

Klassieker met Cary Grant en Ginger Rogers uit 1942 is zaterdag 16 juli om 07.35 te zien op BBC2.

Begin jaren veertig waren zowel Cary Grant als Ginger Rogers op het hoogtepunt van hun roem. Rogers had een reeks uiterst succesvolle musicals met Fred Astaire gemaakt en won in 1940 de Oscar voor beste actrice voor het drama Kitty Foyle, Grant had de een na de andere grote hit zowel bij de critici als het publiek. Het was dus niet gek dat de twee samen gecast werden in de komedie Once Upon a Honeymoon.

Rogers speelt hierin de Amerikaanse showgirl Katie. Zij trouwt met de Europese baron von Luber, ondanks de waarschuwingen van de reporter Pat. Naderhand komt ze erachter dat haar echtgenoot in het geheim voor de nazi’s werkt. Om die reden zet ze haar dood in scène en probeert ze terug te gaan naar Amerika. Uiteraard slaat de vlam over tussen Kate en Pat, gespeeld door Cary Grant.

De film vormde het Amerikaanse debuut voor Walter Slezak, die hierin de baron speelt. Vandaag de dag is de film in de vergetelheid geraakt, simpelweg omdat Grant en Rogers er veel maakten in deze periode (het studiosysteem was in volle gang) en de film het qua niveau niet haalt bij klassiekers die ze ook maakten in de jaren dertig en veertig. Uiteraard was het een film met een hoog propaganda gehalte, maar er zitten veel leuke stukken in en er is een hoop chemie tussen Rogers en Grant. Niet gek, want volgens Ginger was er in het echt ook sprake van enige romantiek. Althans zo meldt ze in haar autobiografie. Veel daaruit moet met een korrel zout worden genomen, maar het is wel een uiterst leuk boek om te lezen voor liefhebbers van deze filmperiode.

Once Upon a Honeymoon is zaterdag 16 juli om 07.35 te zien op BBC2.



NieuwsFilm

meest populair