Alles over 'Star Trek Beyond'

Alles over 'Star Trek Beyond'

De franchise bestaat nu officieel vijftig jaar!

Komende donderdag komt de film Star Trek Beyond uit in de bioscopen. Daarom zetten we in deze rubriek alvast wat feiten op een rij die je moet weten voordat je de bioscoop inwandelt. De film gaat op 21 juli in première.

Star Trek BeyondBekijk de afbeelding

Regie: Justin Lin | Cast: Chris Pine (Captain James T. Kirk), Zachary Quinto (Commander Spock), Karl Urban (Doctor ‘Bones’ McCoy), Idris Elba (Krall), Sofia Boutella (Jaylah) e.a. | Scenario: Simon Pegg, Doug Jung e.a. | Speelduur: 120 minuten | Genres: Actie, Avontuur, Sci-Fi | Kijkwijzer: 12

De crew van de Enterprise bevindt zich nu ongeveer halverwege de vijf jarige missie in de verste uithoeken van de ruimte. Hier krijgt de bemanning te maken met een mysterieuze nieuwe vijand die de Federatie zwaar op de proef stelt.

Een franchise die bijna niet bestond

In 1964 nam televisiezender NBC een pilot op voor de serie Star Trek. Die kwam voort uit een idee van Gene Roddenberry, maar werd afgewezen. In de pilot speelde acteur Jeffrey Hunter de rol van Captain Christopher Pike en was Spock een veel vrolijker personage. Hij was nog jong en nieuwsgierig en niet de intelligente en bedaarde Vulcan die we nu kennen. De pilot werd afgewezen omdat deze te intellectueel zou zijn geweest, te langzaam en niet genoeg actie had.

Maar in een bijzondere zet besloot NBC de serie niet geheel in de prullenmand te gooien. In plaats daarvan bestelde men een tweede pilot, die Where No Man Has Gone Before heette. Die aflevering, met William Shatner als James T. Kirk en Leonard Nimoy als een serieuze Spock, was wel een succes en de show begon zijn productie.

Toch was de eerste reeks nooit echt een succes. Voor een dure serie als deze waren de kijkcijfers gewoon te laag, dus besloot men de serie na drie seizoenen te annuleren. Later, tijdens herhalingen, trok de serie meer kijkers en verzamelde deze een flinke fanschare. Die vroeg om meer en kreeg ook meer in de vorm van Star Trek: The Animated Series. Ook die serie was niet zo succesvol en kwam na twee seizoenen tot een eind. Pas een decennium later, in 1987, maakte men een nieuwe reeks: The Next Generation. Die was na veel kritiek van de die-hard fans wel succesvol en leidde tot veel meer series: Deep Space Nine, Voyager, Enterprise en binnenkort tot een nieuwe serie.

De eerste film stamt uit 1979 en werd gevolgd door nog eens negen films. De laatste, Star Trek: Nemesis, was geen box office succes, waarmee men het maken van films voorlopig in de koelkast zette. In 2009 kwam J.J. Abrams uiteindelijk met zijn reboot, die succesvol was en zorgde voor een heropleving van de franchise, die nu zijn vijftigste verjaardag viert.

Eerste reacties

Waar mensen in eerste instantie twijfelden of actieregisseur Justin Lin wel de juiste keuze was om Abrams om te volgen als regisseur, blijkt die twijfel ongegrond te zijn geweest. Een blik op RottenTomatoes maakt duidelijk waarom: de film scoort 90% en een gemiddelde van 7,5. Recensenten vinden het een enigszins ongebalanceerde film, maar desalniettemin erg amusant en trouw aan de geest van de franchise.

Box office prestaties

Star Trek Beyond lijkt een prima openingsweekend te gaan beleven. Voorspeld wordt een verdienste van 60 miljoen dollar. Dat is minder dan Star Trek (75 miljoen) en Into Darkness (70 miljoen), maar desondanks nog best prima. Verwacht wordt dat Beyond het vooral in de Verenigde Staten goed gaat doen en uitkomt op minstens 200 miljoen dollar. In de rest van de wereld zal dat bedrag verdubbeld worden, waarmee de film op minstens 400-500 miljoen dollar uit gaat komen uiteindelijk. Dat vervolg komt er dus wel!

Trivia

Een van de laatste films van Anton Yelchin (Pavel Chekov), die bij een tragisch ongeluk om het leven kwam. • Er bestaat een kans op een vierde film, Chris Pine en Zachary Quinto hebben daar al voor getekend. • Er ontstond wat ophef toen bleek dat personage Sulu (John Cho) openlijk homoseksuele is in deze film. Acteur George Takei, die het personage oorspronkelijk speelde, en zelf homoseksueel is, vond het maar onzin omdat het te geforceerd voelde en inging tegen de oorspronkelijke mythologie.



NieuwsFilm

meest populair