Poll

POLL: Beste film van Christopher Nolan (excl. de Dark Knight-Trilogy)

Fanboys: vergeet even de Batman-films.

door Bram de Groot om 22:37 in Poll
Regisseur Christopher Nolan heeft zich bij de fanboys enorm populair gemaakt met de Dark Knight Trilogy. En geef ze ongelijk. De films gaven het superheldengenre een andere dimensie en vooral het tweede deel The Dark Knight mag gerust gezien worden als een moderne klassieker. Als je zijn Batman-trilogie nu eens zou vergeten, welke titel van Nolan is dan de beste?

Doorbraak

In 1997 trapte Nolan af met de korte film Doodlebug om een jaar later te debuteren met de speelfilm Following welke pas bekend werd na het succesnummer Memento. Deze mysteriethriller staat met een 8,5 (na 840 duizend stemmen!) nog altijd op #47 van de IMDb Top 250 en werd genomineerd voor twee Oscars: Beste Originele Script en Beste Montage. Memento leverde Nolan een grotere klus op; de thriller Insomnia met grote namen als Al Pacino, Robin Williams en Hilary Swank.

Dark Knight-periode

In 2005 verscheen van Nolan het uitstekend ontvangen Batman Begins. Nog voorafgaand aan het vervolg The Dark Knight (2008) maakte de ondertussen bejubelde Britse filmmaker de illusionistenfilm The Prestige (#49 in de IMDb Top 250), waarin onder meer de Batman Begins-acteurs Christian Bale en Michael Caine en grote namen als Hugh Jackman en Scarlett Johansson te zien waren. Na The Dark Knight leverde Nolan de sci-fi film Inception af waarin een enorme rits bekende namen te zien is, waarvan Leonardo DiCaprio en Joseph Gordon-Levitt duidelijk de opvallendste zijn. De film staat met een 8,8 op #14 in de IMDb Top 250. Er werden vier Oscars gewonnen, onder meer voor het camerawerk van Wally Pfister en de visuele effecten.

Pre-Dark Knight

Na de afsluiter The Dark Knight Rises maakte Nolan vooralsnog één film met de sci-fi film Interstellar (2014). Opnieuw werd zijn film overweldigend ontvangen en dit resulteerde tot op heden in een 8,6 op de IMDb, goed voor #33 in de Top 250. De visuele effecten werden hooggewaardeerd, onder meer met een Oscar. Ondertussen werkt Nolan aan de oorlogsfilm Dunkirk waarvan we onlangs exclusieve foto's konden plaatsen. De film verschijnt volgend jaar juli in de bioscoop.

Succes met stemmen34 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Brein8998

Avatar

Tja... Dat is natuurlijk inception

Muufley

Avatar

Inception zal natuurlijk winnen bij het grote publiek maar ik vind The Prestige zijn sterkste film.

Banned

Avatar

The Prestige zonder twijfel.

tk1989

Avatar

Hmm dit is wel een moeilijke; eigenlijk kan alleen Insomnia me niet zo bekoren. Toch maar voor Inception gegaan omdat die film een verandering betekende voor actie- en scifi-films (muziek, verhaal etc). The Prestige en Following op een gedeelde tweede plek.

Gigan72

Avatar

Ik vindt de allemaal goed maar zijn beste is...... Inception

pmw84

Avatar

Heel moeilijk :(

Vanaf insomnia is alles top!
Ik heb memento een x gezien, begreep voor geen meter waar de film overging.

Maar ja, by far Inception is de beste film tussen deze reeks. Interstellar was ook gruwelijk, maar het verhaal was ook redelijk complex.

benjamin

Avatar

Ik ga voor The Prestige.

johnwayne

Avatar

Memento, briljant en voor een appel en een ei gemaakt.

nietselam

Avatar

Memento voor mij op 1, interstellar op nr 2, tot het moment van het zwarte gat vind ik dat een ijzersterke film. Wat daarna komt vind ik persoonlijk wat minder. Had anders op 1 gestaan.

Hexagone

Avatar

The Prestige.

Ed Crane

Avatar

The Prestige vind ik dan weer vrij overrated. Hmm, moeilijk, Interstellar vond ik voor een groot deel een echte draak; verder zitten er best oké-e films tussen, maar ook weer niet iets dat er wat mij betreft uitspringt als echt geweldig en duidelijk een beste. Memento dan maar, denk ik. Naar Dunkirk ben ik best wel benieuwd eigenlijk.

Hexagone

Avatar

Ed Crane "The Prestige vind ik dan weer vrij overrated. Hmm, moeilijk, Interstellar vond ik voor een groot deel een echte draak; verder zitten er best oké-e films tussen, maar ook weer niet iets dat er wat mij betreft uitspringt als echt geweldig en duidelijk een beste. Memento dan maar, denk ik. Naar Dunkirk ben ik best wel benieuwd eigenlijk."


Hoe kan The Prestige overrated zijn als bijna altijd ofwel één van de Dark Knight films gekozen wordt als favoriet, daarna bijna altijd Inception en dan pas eventueel Prestige als je het geluk hebt dat mensen Interstellar net even vergeten. Je zou een punt hebben indien The Prestige altijd gekozen zou worden als favoriet net zoals Inception. "underrated" zou meer passen bij deze film. Buiten film kenners is The Prestige veel meer onbekend dan Inception.

horizon

Avatar

Eerlijk gezegd vind ik het weglaten van de Batman films vreemd.

1. The Dark Knight Rises wordt niet als echt top gezien.
2. Batman Begins lijkt vaak of mensen deze film niet eens kennen. Is de beste Batman van Nolan, tenminste Gotham...
3. Het probleem is the Dark Knight die om een of andere vreemde reden ontzettend populair is en hoge cijfers krijgt. Dít is pas een overgewaardeerde film m.i.. Zelfs het niet meer dan redelijke tdkr is beter.

Laat je the dark knight uit de poll dan zullen Batman Begins en TDKR
niet hoger gaan scoren dan Inception, the Prestige en Interstellar.


///

Heb zelf gekozen voor Interstellar vanwege de dik aangezette epische bombast met bombastische soundtrack, waar Zimmer eindelijk eens wat nieuws doet, met trippend einde (wat voor de meeste het breekpunt is).

YOLO

Avatar

The Prestige. T+)

Ed Crane

Avatar

Hexagone "Hoe kan The Prestige overrated zijn als bijna altijd ofwel één van de Dark Knight films gekozen wordt als favoriet, daarna bijna altijd Inception en dan pas eventueel Prestige als je het geluk hebt dat mensen Interstellar net even vergeten. Je zou een punt hebben indien The Prestige altijd gekozen zou worden als favoriet net zoals Inception. "underrated" zou meer passen bij deze film. Buiten film kenners is The Prestige veel meer onbekend dan Inception."


Dan zal ik dus vast wel bedoelen onder 'filmkenners' of 'Nolan-liefhebbers' of op filmfora of bij hipsters of iets dergelijks in plaats van onder de gehele wereldbevolking of zo, hè ;) Ik kom juist vaak tegen dat The Prestige genoemd wordt als één van z'n allerbeste films of, buiten een ranking om en gewoon meer in absoluut opzicht, een erg goede en sterke film. Hier ook vaak veel lof. Ik vind dat gewoon niet. Ik vind het geen sléchte film of zo, hij keek oké weg, maar was niet onder de indruk.

Joslyn

Avatar

Poeh, moeilijke poll. Sowieso staat geen enkele Batman film bij mij als favoriete Nolan film. Insomnia is de zwakste film uitdelen poll. Inception en Insterstellar vind ik beide briljante films. Allebei halen ze het maximale uit de bioscoop ervaring. Indrukwekkende beelden, gebruik van practical effects, schitterende digitale effects zonder digitaal hinderlijke beelden, meeslepend verhaal, fantastische muziek van Zimmer, goede cinematografie van Hoytema en een typisch Nolan einde zorgen dat ik de gehele film in de bios op het puntje van mijn stoel zat.
Ook the Following vind ik een interessante film. Maar Memento is de film waar Nolan als uit de kast haalt qua verhaal. Briljant in eenvoud. Grappig om te lezen dat sommigen er niks van snappen, de film verliest zijn kracht als je hem in chronologische volgorde kijkt.

Welke vind ik dan de beste? Ik ben Nolan fan vanaf Memento wat ik als verhaal nog steeds zijn sterkste vind maar als bioscoop ervaring moet ik toch voor Inception kiezen. Met gelijk daarna Insterstellar. En the Prestige dan toch op 3 vanwege het sterke acteerwerk van Bale, Caine en een ijzersterke David Bowie als Tesla. Domper is het acteren van Scarlett Johanson. Dan doet haar Vicki,Christina,Barcelona collega Rebecca Hall het een stuk beter.

Artificialis

Avatar

Allemaal zeer goede films. T+) Ik heb gestemd op Insomnia, een film met een simpel verhaal, maar met een geloofwaardige atmosfeer en mooie rollen van Al Pacino en Robin Williams.

centr1no

Avatar

Ik vind het ergens bewonderenswaardig dat Nolan de 2 slechtste manieren om een plotwending te creëren (alles was een droom en tijdreizen) gebruikt en er zo makkelijk mee weg komt.
Dat zit natuurlijk in de uitvoering en (eerlijk is eerlijk) Nolan beheerst de kunst, maar toch blijft bij mij het gevoel dat ik met een hoop kralen en spiegels wordt afgeleid van het feit dat het hele plot nergens op slaat (Inception) of eigenlijk niets voorstelt (Interstellar).
The Prestige was wat dat betreft veel beter.
Maar voor mij gaat de kroon toch naar Memento omdat deze 'eenvoudige' film geen toeters en bellen nodig heeft om te boeien en simpelweg door zijn opzet alleen al nog steeds redelijk uniek is.

Insomnia heeft geen indruk achtergelaten en Following heb ik nooit gezien.

schrader

Avatar

Inception!

De gehele film op het puntje van mijn stoel gezeten!

Goov25

Avatar

1. Inception
2. Interstellar
3. Memento

Alledrie memorabele films, maar Inception blijft de beste. Wat was ik die eerste kijkbeurt amazed, ongelofelijk wat een film.

Decepticon

Avatar

Voor mij Inception, met Interstellar op 2 en The Prestige op 3.
Insomnia deed mij niet veel en Memento ook niet, maar Memento wil ik ik nog eens weer een kijkbeurt geven.
Following heb ik nooit gezien, misschien ook maar eens een keer checken.

Perrysh

Avatar

1. Memento
2. Interstellar
3. The Prestige

Inception vond ik destijds maar tegenvallen. Al heb ik de film nooit opnieuw gekeken, misschien moet ik dat maar eens gaan doen.

Frietgezicht

Avatar

Following niet gezien.

Memento is top maar heeft bij mij weinig herkijkwaarde. 1x er goed voor zitten en ervan genieten vind ik genoeg.

Insomnia is een topfilm maar moet het afleggen tegen Inception en The Prestige.

Interstellar wil ik nog een keer zien maar vond ik prima filmpje maar niet meer dan dat.

Ik kies voor The Prestige met Inception net erachter.

KasperWessing

Avatar

Sluit me helemaal aan bij Centr1no.

Frietgezicht "
Memento is top maar heeft bij mij weinig herkijkwaarde. 1x er goed voor zitten en ervan genieten vind ik genoeg.
"


Een goede film hoef je niet meerdere keren te zien, neem 'Stranger Than Paradise' een film waar ik anderhalf uur geboeid naar gekeken heb terwijl er niks gebeurt en weet zeker dat als ik die een tweede keer zie ik allen maar aan het wachten ben op het gevoel dat ik had toen ik de film de eerste keer zag.

Frietgezicht

Avatar

KasperWessing "

Een goede film hoef je niet meerdere keren te zien, neem 'Stranger Than Paradise' een film waar ik anderhalf uur geboeid naar gekeken heb terwijl er niks gebeurt en weet zeker dat als ik die een tweede keer zie ik allen maar aan het wachten ben op het gevoel dat ik had toen ik de film de eerste keer zag."


Ja,wat zeg ik dan?Jij zegt een goede film hoef je niet meerdere keren te zien en ik zeg dat ik Memento geen 2e keer hoef te zien maar dat ik die film wel goed vind...

Gaat erom dus als ik films qua 1ste kijkervaring top vind ik dan kijk naar herkijkwaarde mocht ik ze in een lijstje moeten zetten.

YOLO

Avatar

Luthron "Leuk om even terug te blikken:

Poll Nolan-films uit 2013"
Ik zie weinig verschil tussen de 2013 en 2016. Following is waarschijnlijk niet zo bekend. Ik vind Following meer een studentenfilm (is gefilmd met 16mm) en Memento meer zijn 1e professionele film.

FilmMaster

Avatar

Dan kies ik The Prestige, dat vind ik sowieso zijn beste film.
Al zijn de Batman films ook erg goed.

movieboy

Avatar

Simpel..:

1) Inception (meesterwerk)
2) interstellar
3) The prestige

Voila.

Nolan is in mijn ogen een 'one of a kind' regisseur. The man has passion and talent without a doubt.

bigmichiel

Avatar

Inception.

Interstellar alleen eerste 2/3 van de film. Daarna ging het zo enorm bergaf wat voor mij het eerste deel ook verpeste. Blijf het jammer vinden :(

SanneWinchester

Avatar

Lastig, aangezien ik alles wat deze goede man maakt geweldig vind. toch voor Memento gekozen, daar mag je me midden in de nacht voor wakker maken T+)

centr1no

Avatar

Frietgezicht "Ja,wat zeg ik dan?Jij zegt een goede film hoef je niet meerdere keren te zien en ik zeg dat ik Memento geen 2e keer hoef te zien maar dat ik die film wel goed vind...

Gaat erom dus als ik films qua 1ste kijkervaring top vind ik dan kijk naar herkijkwaarde mocht ik ze in een lijstje moeten zetten."


Tja, soms zijn mensen het met je eens. En bevestigen dat met een eigen voorbeeld.
Schijnbaar gebeurt dit bij jou zo zelden dat je niet goed weet hoe je daar mee om moet gaan Smiley face

Frietgezicht

Avatar

Komt door real life,meestal krijg ik die bevestiging nooit. Daarom zijn jullie mijn vrienden.

nieuwslaatste nieuws

meest populair