Algemeen

Details over koppeling boeken en film 'The Dark Tower'

En Matthew McConaughey aanbidt de grootst mogelijke schurk.

door Jim Pedd om 11:52 in Algemeen
Het achtdelige magnum opus van Stephen King, The Dark Tower, komt begin volgend jaar naar de bioscoop. Op dit moment vinden de opnames nog volop plaats met acteurs als Idris Elba (Roland Deschain), Matthew McConaughey (Man in 't Zwart) en Tom Taylor (Jake). Er bleken bij de aankondiging een aantal personages te ontbreken, waaronder Eddie en Susannah Dean.

Sinds Entertainment Weekly zijn nieuwe nummer vrijgegeven heeft, weten we waarom dat zo is. De film dient als een vervolg op de boeken, en zal dus een ander verhaal vertellen. Desondanks heeft men kans gezien elementen van alle boeken te verwerken en EW legt uit welke. Hieronder een overzicht.

  • De Scherpschutter (1982): Dit boek dient als opzet voor de zoektocht naar wraak van Roland jegens de Man in 't Zwart en hierin bouwt hij een band op met de mysterieuze jongen Jake. De basisstructuur van dit verhaal vormt de ruggengraat van de film.[/b]
  • Het Trekken van Drie (1987): Hierin wordt de notie van parallelle realiteiten uitgewerkt en de term ka-tet (een familie die gevormd wordt door het lot). Ook zien we belangrijke personages als Eddie en Susannah voor het eerst, maar zij worden bewaard voor een eventuele latere film.
  • Het Verloren Rijk (1991): De film toont een van de spannendste stukken uit dit boek: als Jake middels een portaal in een landhuis in Brooklyn, Dutch Hill, naar Middenwereld van Roland probeert te gaan. Daarbij komt het landhuis letterlijk tot leven. Ook zien we in de film veel van het 'gewone' leven van Jake.
  • Tovenaarsglas (1997): Veel van dit boek is een flashback naar het verleden van Roland, maar dat wordt bewaard voor een eventuele televisieserie. Interessant is wel dat Rolands grote liefde in dit boek, Susan Delgado (Alex McGregor) wel gecast is in de film.
  • De Wind door het Sleutelgat (2012): Het meest recente boek dat verschenen is en als een soort tussendeel dient. We leren dat fantasie de realiteit kan verbuigen en dat is een element dat ook naar de film gebracht wordt.
  • Wolven van de Calla (2003): De film speelt zich deels af in het dorp van de Manni, spiritualisten die weten hoe ze moeten reizen tussen werelden. Dat volk en dorp werd in dit boek ge├»ntroduceerd.
  • Lied van Susannah (2004): Zowel het boek als de film bezoeken de Dixie Pig, een schuilplaats voor bloeddorstige wezens in New York. In het boek is dit een restaurant, waar ook veel tekens van de Crimson King te zien zijn.
  • The Donkere Toren (2004): Het meeste materiaal uit dit boek is voor latere films, maar wel wordt de Sombra Group al onthuld. Die werken voor de Crimson King. Mensen in de Dixie Pig werken voor SOMBRA.7 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

geertvdheide

Avatar

Ik snap nog steeds niet hoe de film een vervolg moet worden op de boeken. Wat ik lees klinkt veel meer als een remix, waarbij elementen uit de boeken anders gekoppeld worden, met dus een andere structuur en volgorde. Misschien dat dit tegelijk ook aansluit op het laatste boek en zo een vervolg is? Hoe dan ook vrij bizar hoe er wordt omgegaan met King's grootste werk.

De tijd moet uitwijzen of dit dom Hollywood-knip-en-plakwerk wordt dat het bronmateriaal misbruikt, of dat er echt een solide creatief plan zit achter dit project. De schrijver / regisseur heeft nog geen grote Hollywood-films gedaan, en ook dat kan positief of negatief zijn. De cast is in elk geval prima, en het gaat er vast goed uitzien, maar verder kan dit echt alle kanten op.

Jim

Avatar

geertvdheide "Ik snap nog steeds niet hoe de film een vervolg moet worden op de boeken. Wat ik lees klinkt veel meer als een remix, waarbij elementen uit de boeken anders gekoppeld worden, met dus een andere structuur en volgorde. Misschien dat dit tegelijk ook aansluit op het laatste boek en zo een vervolg is? Hoe dan ook vrij bizar hoe er wordt omgegaan met King's grootste werk.

De tijd moet uitwijzen of dit dom Hollywood-knip-en-plakwerk wordt dat het bronmateriaal misbruikt, of dat er echt een solide creatief plan zit achter dit project. De schrijver / regisseur heeft nog geen grote Hollywood-films gedaan, en ook dat kan positief of negatief zijn. De cast is in elk geval prima, en het gaat er vast goed uitzien, maar verder kan dit echt alle kanten op."

Als je het echt wil weten (WAARSCHUWING: SPOILERS VOOR HET EINDE VAN DE BOEKEN):
Aan het einde van het laatste boek bereikt Roland de Donkere Toren en bereikt hij de top. Daar loopt hij door een deur en plotseling bevindt hij zich weer op het punt waar de boeken begonnen zijn. Tijd is een cirkel, dat is het belangrijkste thema van de reeks. Aan het einde blijkt er wel iets anders te zijn en heeft Roland de Horn of Eld, die hij eerder niet had en dat biedt hoop de vicieuze cirkel te verbreken.

benjamin

Avatar

geertvdheide "De schrijver / regisseur heeft nog geen grote Hollywood-films gedaan"
De andere schrijver anderzijds wel en niet direct allemaal films die extra veel vertrouwen inboezemen.

centr1no

Avatar

Jim "Als je het echt wil weten (WAARSCHUWING: SPOILERS VOOR HET EINDE VAN DE BOEKEN):
Haha."

Als deze film gaat worden zoals gezegd dan hoop ik dat e.e.a. duidelijk wordt uitgelegd want anders snappen alleen de mensen die de boeken gelezen hebben er wat van.
En ik kan me zo voorstellen dat als je de boeken niet gelezen hebt dat je al helemaal geen zin meer hebt in deze film.
Ik zal de film wel gaan zien maar mijn verwachtingen zijn ondertussen drastisch naar beneden bijgesteld.

geertvdheide

Avatar

Jim "Als je het echt wil weten (WAARSCHUWING: SPOILERS VOOR HET EINDE VAN DE BOEKEN):
Aan het einde van het laatste boek bereikt Roland de Donkere Toren en bereikt hij de top. Daar loopt hij door een deur en plotseling bevindt hij zich weer op het punt waar de boeken begonnen zijn. Tijd is een cirkel, dat is het belangrijkste thema van de reeks. Aan het einde blijkt er wel iets anders te zijn en heeft Roland de Horn of Eld, die hij eerder niet had en dat biedt hoop de vicieuze cirkel te verbreken."

Dank je voor de toelichting. Dat maakt het inderdaad mogelijk om een nieuwe versie te maken, die toch "aansluit" op de boeken. Deze opzet kan ook werken voor de filmkijker die de boeken niet gelezen heeft, als het goed wordt uitgevoerd.

Het idee is daarmee een stuk minder gek dan ik dacht. Maar hoe meer ik kijk naar het oeuvre van de betrokken schrijvers, hoe lager mijn verwachtingen worden. The 5th Wave, Transformers, Insurgent, Batman & Robin e.d. geven niet bepaald vertrouwen. Er zitten ook wat betere credits bij, zoals Lost, Fringe, Cinderella Man en The Da Vinci Code, maar het lijken geen toptalenten.

Ik stel m'n verwachtingen laag in, en dan zien we wel.

Xenolicker

Avatar

Het is een vervolg van de boeken maar toch vooral een interpretatie. Het is eigenlijk een heel goed idee: het geeft de mensen die de boeken niet gelezen hebben een zelfde soort verhaal, maar het geeft de lezers van de boeken toch iets nieuws. Het moet natuurlijk nog wel goed uitgevoerd worden!

mooffie

Avatar

Jim "Het Trekken van Drie (1987)"

De Nederlandse titel luidt sinds jaar en dag Het Teken van Drie.

Jim "Lied van Susannah (2004)"

Deel zes heet Een Lied van Susannah.

Zo, nu hou ik op met mierenneuken.

NieuwsFilm