Onderzoekers maken 3d-scherm dat zonder brillen werkt

Onderzoekers maken 3d-scherm dat zonder brillen werkt

Einde van de 3d-bril?

Onderzoekers van het MIT en Israëlische Weizmann Institute hebben een 3d-techniek ontwikkeld waarbij er geen bril nodig is. Het onderzoek staat nog in de kinderschoenen, maar zou er in de toekomst toe kunnen leiden dat 3d-films minder belastend zijn om naar te kijken in de bioscoop. Het verdwijnen van de 3d-bril is daarnaast fijn voor de brildragende kijker.

In een paper schrijven de onderzoekers dat de 3d-schermen waarbij op dit moment geen bril nodig is, meerdere kijkhoeken mogelijk maken. Dat kan op kleine schaal zonder grote problemen, maar met bioscoopschermen is dat wel anders. Door de grote hoeveelheid mogelijke kijkhoeken, kan de resolutie van een film niet zo hoog zijn.

De nieuwe techniek die de onderzoekers ontwikkeld hebben, maakt het mogelijk het aantal kijkhoeken flink te beperken, waardoor de resolutie juist hoog kan blijven. Dat gebeurt door middel van verschillende lenzen en spiegels die voor het scherm geplaatst worden. Het prototype had het formaat van een A4’tje en een resolutie van 10 bij 20 pixels. Er waren daarnaast vijftig spiegels en lenzen nodig.

Het zal dus nog even duren voordat de bioscoopfilms in 3d afgespeeld kunnen worden, zonder dat je een bril nodig hebt…



NieuwsFilm

meest populair