Hollywoods bekendste 'ghost singer' Marni Nixon overleden

Hollywoods bekendste 'ghost singer' Marni Nixon overleden

Nixon zong voor veel actrices de liedjes in, zoals Audrey Hepburn in 'My Fair Lady'.

Wat doe je als grote studio wanneer je een superster wil casten in de grote musical van dat jaar, maar deze geen noot kan zingen? Dan huur je iemand in om die liedjes te zingen en laat je de grote ster playbacken. Lange tijd was Marni Nixon dan de persoon die de studio opriep. Zij overleed deze week op 86-jarige leeftijd aan borstkanker. Haar gezicht nog altijd onbekend voor het filmpubliek, haar stem eentje die iedereen gehoord heeft zelfs als ze er niet bewust van waren wie ze hoorden.

In 1949 zong ze voor het eerst de stem in van een ander, namelijk die van Margaret O’Brien in The Secret Garden. Ze nam de hoge noten waar voor Marilyn Monroe in het nummer Diamonds Are a Girl's Best Friend in Gentlemen Prefer Blondes en zong voor andere actrices hele soundtracks vol. Ze deed het voor Deborah Kerr in The King and I en An Affair to Remember en zong de liedjes voor Natalie Wood in West Side Story en Gypsy. In West Side Story nam ze ook voor Rita Moreno een paar partijen over in het liedje Tonight.

Voor My Fair Lady nam Nixon de zang over van Audrey Hepburn, met cockneyaccent en al. Je hoort door de stem van Nixon ook af en toe Hepburn zingen. Ongeveer tien procent van de zangstem van Eliza Doolittle komt van Audrey Hepburn, de overige 90 procent is Nixon. Vanwege haar werk in deze grote films riep Time haar uit tot The Ghostess with the Mostest.

Op het witte doek zelf was Nixon weinig te zien. In The Sound of Music had ze een heel klein rolletje als Sister Sophia. Uiteraard hoefde ze in die film de zang niet over te nemen, aangezien ze daar Julie Andrews voor hadden. Nixon is daarin alleen te horen binnen het ensemble van de nonnen die samen zingen (zij zingt solo de regel But her penitence is real).

Na haar Hollywood- dagen trad Nixon als haarzelf op de voorgrond. Ze presenteerde een kinderprogramma waar ze 4 Emmy's voor won, tourde met Liberace in een cabaret- programma, speelde op Broadway in verschillende producties, zong in opera's en was te horen als Grandmother Fa in de Disney- film Mulan.

Met haar overlijden is een van de bekendste stemmen van de musical- tijd verdwenen. Hier voor de liefhebbers een aantal clips waarin de grote actrices van hun tijd te zien waren, maar we stem van Marni Nixon horen.







NieuwsFilm

meest populair