Eerste recensies 'Suicide Squad' schetsen gemengd beeld

Eerste recensies 'Suicide Squad' schetsen gemengd beeld

Niet iedereen is te spreken over deze derde DCEU-film.

De eerste reacties op David Ayers Suicide Squad zijn binnen en ze schetsen een duidelijk beeld. Net als met Batman v Superman: Dawn of Justice het geval was, zal de film een scheiding laten zien tussen critici en publiek. Critici zijn namelijk overwegend negatief over de film.

Volgens Rotten Tomatoes is slechts 35% van de recensies positief en geven critici de film gemiddeld een 5,3. ”Suicide Squad heeft een getalenteerde cast en iets meer humor dan eerdere DCEU-films, maar niet genoeg om het teleurstellende eindresultaat te redden van een verwarrend plot, matige personages en vervelende regie.”

Niet dat iedereen negatief is. Zo schrijft Brian Truitt van USA Today dat de film “de stripwereld van Batman v Superman helpt uit te bouwen”. Verder vindt hij het een ”geweldige, trots geheven middelvinger richting de gevestigde orde binnen superheldenfilms.”

Chris Nashawaty van Entertainment Weekly is wat genuanceerder. Hij schrijft dat de film een ”stap voorwaarts is ten opzichte van Batman v Superman”. Toch had het een sprong vooruit kunnen zijn volgens Nashawaty en is bijvoorbeeld de schurk niet interessant genoeg en wordt er “niet genoeg gedaan met Leto’s Joker”.

In zijn recensie schrijft Peter Debruge voor Variety dat de film veel luchtiger had moeten zijn, zoals beloofd lijkt te worden in de trailers. Vooral het eerste deel van de film, als de schurken een introductie krijgen, vindt Debruge leuk, maar daarna verliest Ayer zich volgens hem in een overdreven verhaal en standaardgevechten met een niet zo goed uitgewerkte schurk.

Het meest negatief lijkt Todd McCarty voor The Hollywood Reporter te zijn. Hij omschrijft de film van David Ayer als een ”verwarrende onderneming die nooit zo cool wordt als die zichzelf lijkt te vinden”. Ook hij vindt vooral de introductie van de individuele schurken het hoogtepunt van de film. Dat komt ”door de belofte die het in zich heeft”. Pas daarna wordt het minder, omdat Ayer moeite lijkt te hebben met het vinden van een goede balans voor zijn ensemble van schurken.

Al die gemengde reacties hebben al geleid tot een reactie van regisseur David Ayer en van fans. Ayer plaatste op Twitter een citaat van Emiliano Zapata, ”ik sterf liever staande, dan op mijn knieën te moeten leven”. Daarmee bedoelde hij waarschijnlijk te zeggen te staan voor wat zijn film uitdraagt en geen spijt te hebben.

En dan zijn er nog de fans, die vinden dat een website als RottenTomatoes niet zou moeten bestaan als dit soort negatieve recensies leiden tot slechte box office prestaties. Daarom lanceerden ze op Change.org een petitie. ”We willen dat deze website ermee stopt omdat critici de films van DC altijd slechte recensies geven […] en dat de mening van mensen beïnvloedt, ook al zijn het geweldige films.” Tot nu toe tekenden bijna 8.000 mensen.

De film gaat morgen in Nederland in première. Houd FT in de gaten voor onze recensie! Verder verwijzen we je door naar dit artikel voor een minigids over alle personages.



NieuwsFilm

meest populair