Zhang Yimou reageert op kritiek 'The Great Wall'

Hij ziet geen probleem in de hoofdrol van Matt Damon.

Recent bleek er fikse kritiek te zijn op de eerste beelden van Zhang Yimou’s The Great Wall. Het grote probleem volgens sommigen? Het feit dat acteur Matt Damon een belangrijke rol speelt in de film. Critici vinden het onzin dat een blanke acteur een hoofdrol speelt in een film die zich geheel in China afspeelt.

Zhang Yimou stelt nu dat mensen het verkeerd zien. ”Op veel manieren is The Great Wall het tegenovergestelde van wat gezegd wordt. Het is de eerste keer dat een film voor een wereldwijd publiek gemaakt wordt, die zich diep wortelt in de Chinese cultuur en een van de grootste Chinese casts ooit heeft.”

”Onze film gaat niet over de bouw van de grote muur. Matt Damon speelt geen rol die bedacht werd voor een Chinese acteur. De komt van het personage is in ons verhaal een belangrijk plotpunt. Er zitten vijf helden in ons verhaal en hij is er een van – de andere vier zijn allemaal Chinees. De gezamenlijke strijd en opoffering van deze helden vormt het emotionele hart van de film.”

The Great Wall, dat grotendeels met Chinees geld gemaakt is, zou natuurlijk ook juist een blanke acteur gecast kunnen hebben om de film ook voor een westers publiek interessant te maken. Dat gebeurt ook vaak genoeg in Hollywood-films met bijvoorbeeld Chinese acteurs (denk maar aan de rol voor Li Bingbing in Transformers: Age of Extinction). Zo bezien is dit geen vreemde ontwikkeling en juist iets dat in het verwachtingspatroon ligt.

De film gaat op 16 februari 2017 in première.



NieuwsFilm

meest populair