'Toni Erdmann' wint FIPRESCI Grand Prix 2016

'Toni Erdmann' wint FIPRESCI Grand Prix 2016

Maren Ade's film opnieuw in de prijzen dankzij journalisten.

De FIPRESCI is de internationale federatie van filmjournalisten. De afkorting staat voor "Fédération Internationale de la Presse Cinématographique". Als vertegenwoordigers van de organisatie delen critici en journalisten op veel festivals over heel de wereld in journalistenjury's prijzen uit namens de FIPRESCI. Maar de FIPRESCI deelt ook sinds 1999 eens in het jaar de eigen Grand Prix uit, waar alle 475 leden van over heel de wereld op mogen stemmen. Een enkele recensent van FilmTotaal mocht ook stemmen.

Dit jaar waren er drie finalisten: Maren Ade's Toni Erdmann, Jim Jarmusch' Paterson en Charlie Kaufmans en Duke Johnsons animatiefilm Anomalisa. De winnaar is Maren Ade voor Toni Erdmann, die ook al op het filmfestival van Cannes van de aanwezige jury de FIPRESCI prijs in ontvangst mocht nemen. Toen reageerde zij met te zeggen dat ze "extreem geëerd voelde om verkozen te worden door de mensen die elk jaar het meeste films kijken."

Deze achttiende keer dat de FIPRESCI Grand Prix wordt uitgereikt is de eerste keer dat de prijs naar een vrouwelijke regisseur gaat. Vorig jaar ging de prijs naar George Miller voor Mad Max: Fury Road. Onder de eerdere prijswinnaars bevinden zich grote namen als Paul Thomas Anderson (2x, voor Magnolia én There Will Be Blood), Terrence Malick, Michael Haneke, Cristian Mungiu, Aki Kaurismäki, , Jean-Luc Godard, Richard Linklater, Kim Ki-duk, Nuri Bilge Ceylan en Jafar Panahi.



NieuwsFilm

meest populair