'Tonio' van Paula van der Oest is Nederlandse Oscar-inzending

'Tonio' van Paula van der Oest is Nederlandse Oscar-inzending

De film met in de hoofdrollen Pierre Bokma wordt ingestuurd voor de categorie Best Foreign Language Film.

Tonio van Paula van der Oest is geselecteerd om Nederland te vertegenwoordigen voor de aankomende Academy Awards. De film met in de hoofdrollen Pierre Bokma, Rifka Lodeizen en Chris Peters wordt ingestuurd voor de categorie Best Foreign Language Film.

Tonio werd uit elf aanmeldingen gekozen door een selectiecommissie bestaande uit afgevaardigden van verschillende Nederlandse filmbrancheverenigingen en organisaties. Het is de derde keer voor Paula van der Oest dat haar film de Nederlandse Oscarinzending is. In 2014 werd Lucia de B. ingestuurd en behaalde de shortlist, maar werd uiteindelijk niet genomineerd. In 2002 was het Zus & Zo die een nominatie ontving.

De film begint als op Eerste Pinksterdag 2010 de 21-jarige Tonio vroeg in de ochtend richting huis gaat na een avond uit met zijn vrienden. Hij wordt onderweg geschept door een auto en komt hierbij om het leven. Zijn ouders worden geconfronteerd met het grootste verlies dat hun leven voorgoed zal veranderen.

Terwijl moeder Mirjam hard vecht om niet in een neerwaartse spiraal van verdriet terecht te komen, doet vader Adri het enige waar hij op dat moment toe in staat is: in zijn herinnering graven, aantekeningen maken, schrijven. Zijn gedachten worden voortgedreven door twee dwingende vragen: wat gebeurde er met Tonio in de laatste uren en dagen voorafgaand aan de ramp.

De film is vanaf 22 september als limited release te zien in een aantal Nederlandse bioscopen. Vanaf 13 oktober gaat Tonio landelijk draaien.

NieuwsFilm

meest populair