Programma Nederlands Film Festival bekend

Programma Nederlands Film Festival bekend

Alex en Marc van Warmerdam krijgen een speciaal Gouden Kalf en er komt een beeldje voor de Beste Interactive.

Het programma van het Nederlands Film Festival is bekend gemaakt. In totaal zijn op het festival 53 speelfilms, 119 documentaires, 122 korte films, 27 televisiedrama's, 25 videoclips, 50 games en 10 interactieve projecten te zien. De 36e editie van het NFF gaat over twee weken van start met openingsfilm De Held van Menno Meyjes op woensdag 21 september.

Met de aankondiging van het complete programma, werd ook bekend dat dit jaar voor het eerst het Gouden Kalf voor Beste Interactive wordt uitgereikt. Met deze prijs wil het Nederlands Film Festival 'het belang van deze groeiende innovatieve sector' onderkennen. Het Gouden Kalf voor Beste Interactive wordt van nu af aan jaarlijks door middel van een jurysysteem toegekend aan een interactieve drama- of documentaireproductie.

Verder werd bekend dat Alex en Marc van Warmerdam met het Gouden Kalf voor de Filmcultuur 2016 worden geëerd. Met dit speciale Gouden Kalf lauwert het NFF personen of instanties die zich op bijzondere wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor de Nederlandse filmcultuur.

"Het Gouden Kalf voor de Filmcultuur is voor hun voorbeeldige volharding in het bouwen aan een consistent oeuvre, voor het samenspel tussen een onalledaagse ideeënwereld en nuchtere dadendrang, en voor hun waarde als ambassadeurs voor de Nederlandse filmcultuur in de internationale arena," liet het NFF bestuur weten. "De invloed van de Van Warmerdams op het denken over filmstijlen en filmproductie in Nederland is bevrijdend en inspirerend, ook voor nieuwe generaties filmmakers. Bovendien is dit Gouden Kalf een teken van dankbaarheid voor hun onbaatzuchtige inspanningen ten bate van de hele filmsector."

Regisseur Danis Tanović is bevestigd als gast voor het openingsprogramma van de Nationale Filmconferentie op donderdag 22 september. Tanović ontving in 2001 de Oscar voor Beste Buitenlandse Film voor No Man's Land en kreeg dit jaar op het Berlinale de Zilveren Beer Juryprijs voor zijn nieuwe film Death in Sarajevo.

Eerder maakte het NFF al bekend dat de gebroeders Dardenne speciale gasten zijn op het openingsprogramma. Andere sprekers zijn o.a. Camilla Ahlgren, Joe Walker, Michael Dudok de Wit, Sim Evan Jones en Ashley Boddy. Daarnaast presenteert het NFF vier Talenten en Route namelijk producent en regisseur Juul op den Kamp, regisseur Mees Peijnenburg, regisseur Ena Sendijarevic en producent Erik Glijnis.

Het publieksprogramma van het NFF, boordevol film-, televisie- en interactieve producties, is ingedeeld in vijf secties: Gouden Kalveren, Hollands Diep, Grenzeloos Nederlands, Hollandse Nieuwe en Dwarse Verbanden. Het NFF loopt tot en met 30 september. Kaartjes zijn verkrijgbaar op de website van het NFF.



NieuwsFilm

meest populair