TIFF 2016: Terry George over de politieke impact van 'The Promise'

Persconferentie van de film ging met name over de Armeense genocide.

Terry George is niet een filmmaker die moeilijke onderwerpen schuwt. Eerder maakte hij bijvoorbeeld Hotel Rwanda en nu ging zijn film The Promise in première op het Toronto International Film Festival, en daarmee de eerste Hollywood-film over de Armeense genocide.

Maar bij de persconferentie op het festival wilde George benadrukken dat de film ook interessant is vanwege het liefdesverhaal. "Dat is de kern van de film," zei hij. "Ik hoop dat mensen de film willen zien om vermaakt te worden. We hopen dat we hiermee een klassiek liefdesverhaal hebben gemaakt."

Maar de meeste vragen waren uiteraard politiek van aard. En ook daar ging Terry op in. "Elke keer dat de Armeense genocide wordt genoemd, of dat nu de honderdjarige herdenking is of een film als deze, is er meteen [vanuit de Turkse overheid] een hoop ontkenning," zei hij. "Maar dat is geen vraag. Het overgrote merendeel van historische studie toont aan dat het een geplande poging was om de Armenen uit te roeien. We moeten de discussie aanpassen en het waarom onderzoeken! Waarom gebeurde dit en hoe gaan we verder en deze twee naties weer samenbrengen? Laten we die discussie aangaan."

De film ontving op TIFF gemixte reacties. De rol van Oscar Isaac (die de spil vormt van de film) werd geprezen evenals de kleurrijke cinematografie. Maar ondanks een aantal prachtige emotionele momenten zou de film verder wat saai zijn. De film heeft in Nederland nog geen releasedatum.

NieuwsFilm

meest populair