Sabri Saad El Hamus verzorgt inleiding bij 'Clash'

Sabri Saad El Hamus verzorgt inleiding bij 'Clash'

Nederlands/Egyptische acteur acteur zal daarvoor 24 oktober in EYE aanwezig zijn.

Bij de première van Clash op maandag 24 oktober zal de Nederlands/Egyptische acteur Sabri Saad El Hamus een inleiding verzorgen. In deze tweede speelfilm van Mohammad Diab zijn Moslimbroeders, activisten en sympathisanten van het leger in een politiebusje tot elkaar veroordeeld.

Het speelt zich af in 2013 in Cairo wanneer het leger, razende Morsi-aanhangers, legersympathisanten en activisten van allerlei pluimage botsen op elkaar bij de afzetting van de Moslimbroederpresident door officieren, twee jaar na de Arabische Lente op het Tahrirplein. Agenten pakken een aantal van de heethoofden op, de spanningen in het politiebusje lopen direct hoog op.

Mohammad Diab portretteert in Clash zijn geboorteland als een plek waar politieke dialoog niet meer mogelijk is. De arrestantenbus vormt in de film een microkosmos van het huidige Egypte. Diab, zelf diepgaand betrokken bij de revolutie van 2011, hoopt dat zijn film bij kan dragen tot beter begrip in het Midden-Oosten.

Op de festivals werd Clash ontvangen als een mix van urban thriller, politieke satire en actiefilm. De film opende op Cannes het Un Certain Regard programma. De film zal vanaf 27 oktober landelijk te zien zijn in de bioscoop.



NieuwsFilm

meest populair