'Jackie' en Jim Jarmusch naar het IFFR

'Jackie' en Jim Jarmusch naar het IFFR

De eerste titels van het grootste festival van Nederland zijn bekend gemaakt.

Over een paar maanden is het alweer zo ver: de 46ste editie van het International Film Festival Rotterdam (IFFR)! Vandaag maakt het festival alvast de eerste titels bekend, die tussen 25 januari en en 5 februari te zien zullen zijn. Het programma zal net als in 2016 uit vier secties bestaan: Voices, Bright Future, Deep Focus en Perspectives. Voor drie van de vier zijn de volgende titels bekend gemaakt:

Voices


In de Voices sectie gaan onder andere draaien: Fake van Tatsuya Mori, Jackie van Pablo Larraín en twee films van Jim Jarmusch: Paterson en Iggy Pop-docu Gimme Danger.

Voor de sectie Voices selecteert IFFR films door veelal ervaren filmmakers met een zelfverzekerde stem. Voor het onderdeel Limelight werkt IFFR samen met Nederlandse distributeurs om het uitbrengen van een selectie van ongeveer dertig films verder te ondersteunen. Acht Voices-films die hun internationale première beleven tijdens IFFR dingen mee naar de VPRO Big Screen Award, uitgereikt door een vakkundige publieksjury. De winnende film wordt in de Nederlandse bioscopen uitgebracht, aangekocht door VPRO en uitgezonden op NPO 2. Daarnaast is aan de award een geldprijs voor de filmmaker verbonden. De award heeft een totale waarde van €30.000.

Bright Future

In de Bright Future sectie gaan onder andere draaien: Elon Doesn't Believe in Death van Ricardo Alves Jr. uit Brazilië, All the Cities of the North van Dane Komljen uit Servië en The Levelling van Hope Dickson Leach uit het Verenigd Koninkrijk.

Bright Future presenteert jong talent met eigen stijl en visie. Vaak maken de filmmakers in deze sectie hun debuut op het internationale filmpodium. De Hivos Tiger Competition, de hoofdcompetitie van het festival, is onderdeel van Bright Future. Ook dit jaar dingen acht filmmakers mee naar één Hivos Tiger Award, waaraan een geldbedrag van €40.000 is verbonden. Daarnaast gaat een speciale juryprijs ter waarde van €10.000 naar een buitengewone artistieke prestatie binnen de Hivos Tiger Competition. Ook wordt in 2017 voor de tweede maal de Bright Future Award uitgereikt aan een van de filmmakers wiens eerste speelfilm in deze sectie zijn internationale première beleeft. Aan deze award is een bedrag van €10.000 verbonden.

Deep Focus

In de Deep Focus sectie gaan onder andere draaien: Belle dormant van Adolfo Arrieta uit Spanje, Der traumhafte Weg van Angela Schanelec uit Duitsland en The Woman Who Left van Lav Diaz uit de Filipijnen.

De Deep Focus sectie stelt scherp op de cinema zelf, in al haar diversiteit, via retrospectieven, masterclasses, compilaties en tal van andere verschijningsvormen. Deep Focus biedt ruimte voor verdieping en viert filmkunst in de volle breedte. Onderdeel van Deep Focus is Regained, waarin historische werken, zoals herontdekkingen van klassiekers, apart worden geduid en omlijst.

Perspectives zal uit thematische programma's bestaan, die nog bekend gemaakt worden in de komende weken.

NieuwsFilm

meest populair