Adam McKay maakt biopic Dick Cheney

Adam McKay maakt biopic Dick Cheney

De 'Anchorman'-regisseur lijkt definitief te breken met het komediegenre.

Regisseur Adam McKay gaat aan de slag met een film over het leven van Dick Cheney. Hij heeft hiervoor zelf het script geschreven en hoopt komend voorjaar te beginnen met filmen, zodat het eindproduct eind 2017 in de bioscopen te zien zal zijn. Afgelopen zomer werd ook al bekend dat McKay een film met Jennifer Lawrence in de hoofdrol zal maken over het controversiële bloedtestbedrijf Theranos, maar dat project lijkt bij dezen op de lange baan te zijn geschoven.

McKay was jarenlang betrokken bij het humoristische televisieprogramma Saturday Night Live en maakte naam als komedieregisseur met onder meer Anchorman: The Legend of Ron Burgundy, Step Brothers en The Other Guys. De laatste tijd lijkt hij zich wat af te wenden van het genre, wat al resulteerde in het wat serieuzere The Big Short. Die film over de recente kredietcrisis werd genomineerd voor tien Oscars, waarvan er een werd verzilverd: beste niet-originele scenario.

De Dick Cheney-biopic zal voor McKay waarschijnlijk geen terugkeer betekenen naar de komedie, want daar leent Cheneys leven zich niet bepaald voor. De Republikein in hart en nieren is bij het grote publiek vooral bekend als de vicepresident van George W. Bush, maar bij critici eerder als de kwade genius die de Verenigde Staten onder valse voorwendselen de Irakoorlog inloodste, martelmethoden voor terrorismeverdachten goedkeurde en de NSA op grote schaal persoonlijke data liet verzamelen.

Cheney draait al sinds mensenheugenis mee in de politieke arena. Zo vervulde hij onder president Gerald Ford de functie van stafchef van het Witte Huis en was hij minister van Defensie tijdens het presidentschap van George H.W. Bush. Tijdens de Clinton-jaren (1995 tot 2000) was Cheney bestuursvoorzitter van de multinational Halliburton. Waarschijnlijk niet geheel toevallig haalde het bedrijf (waarin hij nog steeds financiële belangen heeft) tijdens en na de Irak-oorlog voor miljarden aan overheidscontracten binnen.

McKay: "Ik ben altijd al gefascineerd geweest door Dick Cheney. Echter, toen we begonnen te graven, werd ik verrast hoe sterk zijn invloed is geweest op Amerika's huidige positie in de wereld en hoe schokkend de methoden zijn waarmee hij macht heeft vergaard." We zijn benieuwd het vele liegen, bedriegen en bedrijven van achterkamertjespolitiek nog ruimte in de film overlaat voor het befaamde jachtincident. Zo niet, dan hebben we daarvoor altijd nog de Family Guy-versie:



NieuwsFilm

meest populair