'The Summer is Gone' winnaar van de Golden Horse Awards

'The Summer is Gone' winnaar van de Golden Horse Awards

Met de prijs voor o.a. Beste Film bij de jaarlijkse Oscars voor films in de Chinese talen.

De Chinese film The Summer is Gone komt als winnaar uit de bus bij de Golden Horse Awards.

De Golden Horse Awards zijn de jaarlijkse prijzen voor de beste films in de Chinese talen (inclusief films uit China, Hongkong en Taiwan). The Summer is Gone, dat in Mongolië tijdens de jaren negentig speelt, wint de prijs voor Beste Film. Daarnaast krijgt acteur Kong Weiyi de prijs voor Beste Nieuwkomer en geeft een jury van critici de film de FIPRESCI prijs.

De Golden Horse Awards zijn verbonden aan het Golden Horse Film Festival in Taipei, dat bijna heel november plaatsvindt, met als afsluiting de ceremonie. De prijzen worden uitgereikt door een jury, voorgezeten door gerenommeerd Hongkong regisseuse Ann Hui, die zelf al vaak in de prijzen viel: zij won Beste Film in 1995 voor Summer Snow en en 1999 voor Ordinary Heroes, waar ze ook Beste Regie voor won, een prijs die ze daarna in 2011 nog kreeg voor A Simple Life en in 2014 voor haar recentste film, The Golden Era. Volgens Hui doormaakte de jury een 'proces van leven en dood' om tot haar beslissingen te komen.

Andere films met elk twee prijzen zijn Detective Chinatown (Beste Actiechoreografie, Beste Make-up/Costuums), Mad World (Beste Nieuwe Regisseur, Beste Actrice in een Bijrol), Trivisa (Beste Originele Script, Beste Montage), Mr. No Problem (Beste Acteur, Beste Aangepaste Scenario), Crosscurrent (Beste Cinematografie, Beste Geluid) en I Am Not Madam Bovary (Beste Regie, de publieksprijs).

De prijs voor de Beste Actrice gaat naar twee genomineerden: Zhou Dongyu en Ma Sichun, voor hun rollen in Soul Mate. Van te voren was de Taiwanese film Godspeed met acht nominaties de grote favoriet, maar de film wint alleen de prijs voor Beste Art Direction, terwijl de andere lokale favoriet The Road To Mandalay zes nominaties had maar met lege handen achterblijft.

Tijdens de ceremonie werd invloedrijk en indrukwekkend Iraans regisseur Abbas Kiarostami geëerd, die eerder dit jaar overleed.



NieuwsFilm

meest populair