Algemeen

Amazon brengt videodienst naar Nederland

Voor slechts 2,99 euro heb je toegang tot The Grand Tour en heel veel andere series en films.

door Jim Pedd om 11:28 in Algemeen
Amazon Prime Video is vanaf vandaag wereldwijd beschikbaar maken. Daarmee kunnen ook Nederlanders eindelijk gebruik maken van de dienst, die een stuk goedkoper is dan grote concurrent Netflix. Amazon Prime Video kan de eerste zes maanden voor slechts 2,99 euro per maand gebruikt worden. Na die periode kost het 5,99 euro per maand.

De grootste plus van de dienst op dit moment, is de aanwezigheid van de serie The Grand Tour, die gemaakt is door de mannen achter BBC-serie Top Gear. Waar de BBC er niet in slaagde een goede opvolger te maken na het vertrek van Jeremy Clarkson, Richard Hammond en James May, speelde Amazon hier handig op in door hen een carte blanche te geven. Andere grote series die Amazon aanbiedt op zijn dienst zijn The Man in the High Castle en Transparant.

Afgezien van deze series, stelt Amazon in zijn aankondiging ook "honderden populaire Hollywood-films" aan te zullen bieden. Dat aanbod zal in het begin wellicht niet zo groot zijn als dat van Netflix, maar Amazon zegt "pas net begonnen" te zijn. In de Verenigde Staten zijn films als Gravity en Macbeth te streamen.

De komende tijd wordt het interessant om te zien hoe de concurrentie tussen Netflix en Amazon gaat lopen. Om echt een vuist te kunnen maken zal Amazon meer moeten hebben dan alleen The Grand Tour, al is het gezien de immense populariteit van de voormalige Top Gear-topmannen een goed begin. Ter illustratie: toen in Rotterdam een aflevering werd opgenomen, zouden er maar liefst een kwart miljoen aanmeldingen zijn geweest.

Netflix was de eerste streamingsdienst die wereldwijd actief werd, en nu volgt Amazon dus. Dat laatste heeft dankzij zijn activiteiten als een van de grootste webwinkels natuurlijk een veel groter budget ter beschikking dan Netflix. Tegelijk heeft Netflix veel meer betalende leden. Wereldwijd heeft het bedrijf er 81,5 miljoen. In Nederland zouden dat er 1,77 miljoen zijn en heeft bijna een kwart van de Nederlandse huishoudens een betaald of proefabonnement.

bike trails


14 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Frietgezicht

Avatar

Dat Grand Tour zal mij worst wezen en lijkt wel of het daarom draait.
En in Amerika is ook Gravity te zien lees ik. Wow,kan iemand mij vasthouden? Waar kan ik lid worden? Wat een aanbod.

Ik hou het toch maar bij Netflix.

ridjieddo

Avatar

Ik mis nog een stem: "Geen".

Master Of Films

Avatar

Heerlijk die versnippering in streamingland. Kan ik Daredevil zien op Amazon Prime? Kan ik Game of Thrones en Westworld zien op Netflix? Kan ik The Grand Tour zien op HBO/Ziggo Movies en Series XL terwijl ik een KPN abbo heb? En dan heb ik nog niet eens over regiogebonden. Aanbod in de US is vele malen groter, maar wereldwijd wordt het toch weer een rechtenprobleem, omdat men elke dollar eruit wilt gaan pikken. Hoppa weer 3 (later 6) euro per maand extra erbij als je alleen The Grand Tour wilt zien. Goed bezig entertainment industrie met jullie veroudere verdienmodellen.

Waarom is er geen spotify for movies/TV series?

horizon

Avatar

Als er genoeg op staat is zes maanden proberen niet verkeerd. Op google play & pathe thuis kun je film voor drie euro huren (en laten we wel wezen: drie euro is een film toch wel waard om te kijken).

Frietgezicht

Avatar

Die 1ste zin is in het artikel is ook wel goedste nederlands.

Wilskracht

Avatar

Wat Master of Films zegt. Waarom zou ik 40 euro per maand betalen om vervolgens nog niet eens alles te kunnen zien. Sinds spotify zijn de wereldwijde muziekopbrengsten niet gedaald. Waarom zijn filmstudios dan toch zo huiverig? Zolang het nog zo versnipperd blijft, hou ik het bij Popcorn Time en the pirate bay.

SilentF0rce

Avatar

Ik vind 3 euro per maand om het 6 maanden te proberen best goed te doen. Alleen las ik dat Nederlandse ondertiteling bij veel series en films missen, je niet met Paypal of IDEAL kan betalen en niet via Chromecast kan kijken. Dat zijn toch nog wel een paar missertjes (hoewel ik zelf alleen last heb van het laatste puntje).

Decepticon

Avatar

Ik mis ook de optie 'geen'.

Idd waardeloos al die versnippering, er is geen enkele aanbieder waar je alles kan kijken. Je begint 'verplicht' overal een abonnement op te nemen, als je alles wil zien.
Het scheelt al wat dat netflix en amazon zo goedkoop zijn, vergeleken bij je normale interactieve abonnement en hbo e.d., maar alles bij elkaar is alsnog duur.

Neee, doe mij maar Kodi met exodus.

jaime91

Avatar

Ik kijk al mijn films op mijn PS4 voornamelijk en Amazon staat daar vooralsnog niet tussen. Daarnaast wacht ik ook nog wel even tot hun collectie wat uitgebreider is. En ik ben het ermee eens dat er teveel VOD diensten zijn maar dat is overal het geval. Waar er 1 populair is volgen er snel meer. Concurrentie zie je overal dus het zij zo.

Het enige wat mij vooralsnog interessant lijkt op Amazon is de serie Into The Badlands. Heb er goede dingen over gehoord en ik hou wel van actie/martial arts.

Jacobatje

Avatar

Vind het fijn dat het nu ook beschikbaar is in Nederland.
Maar ik kan nog nergens geen NL Ondertiteling vinden.
Of krijg je dat er niet bij ?

mooffie

Avatar

Ik begrijp de onvrede over verschillende diensten. Maar, één alomvattend systeem van een monopolist kent een aantal nadelen: (niet uitputtend)
• geen keuzevrijheid (bij ontevredenheid over dienst, geen alternatief);
• weinig tot geen innovatie ( nieuwe content, technologische vooruitgang, abonnementsvormen enzv.);
• doorgaans slechte service ;
en vooral:
• hogere prijs voor consument.

Laten we blij zijn dat Netflix de markt van al die slapende kabelboeren heeft opgeschud. En nu worden ze zelf misschien wel weer uitgedaagd. Dat houdt ze scherp en dat is winst voor de consument.

Master Of Films

Avatar

Maar, één alomvattend systeem van een monopolist kent een aantal nadelen:

Nu zijn het er teveel kapers op de kust en dat brengt zich ook de volgende nadelen met zich mee.

• geen keuzevrijheid (bij ontevredenheid over dienst, geen alternatief);

wat dacht je teveel keuze zodat de consument de bomen door de bos niet meer kan zien. Netflix, Videoland, Ziggo/HBO e.d. Welke serie X kan ik zien op welke VOD? Hoeveel appjes moet ik installeren op Xbox/PS4/iPhone/iPad e.d. om serie X te kunnen zien?

• weinig tot geen innovatie ( nieuwe content, technologische vooruitgang, abonnementsvormen enzv.);

Voorbeeld. Amazon Prime, nauwelijks Nederlandse ondertiteling, geen Paypal of IDEAL en Chromecast ondersteuning. Ook geen PS4 appie. So much voor bestaande technieken die niet eens bij een introductie aanwezig is. Nou hou mijn hart vast voor die innovatie. Dat moeten we meer gaan zoeken in iot zooi.

• doorgaans slechte service

Voorbeeld. Ziggo, want als KPN klant kan je geen HBO series zoals Game of Thrones niet meer zien. En als ik weg ga bij Ziggo vanwege slechte service kan ik HBO wel schudden.

• hogere prijs voor consument.

Alles wordt duurder. Of dacht je dat de kosteninflatie is afgenomen. Het zit hem in de koopkracht. Wat niet ieder jaar vanzelf sprekend is geworden dat het gelijk is gebleven. Sowieso al een non argument. Wil je nu alles zien, dan zal je ook alle streamingkanalen een abbo moeten nemen ben je ook duur uit. Als ik nu The Grand Tour wil ga zien, maar ik heb Netflix, dan wordt het toch duurder per maand. Eerst 2,99 euro, over een half jaar 5,99 euro erbij met mijn bestaande HD & Ultra HD Netflix abbo. Dan kan ik nog steeds geen nieuwe seizoen van Game of Thrones kijken.

Mensen zijn bereid om meer te betalen als er 1 grote legale portaal (tevens niet regio gebonden) beschikbaar is waar je alle films en series van Netflix/HBO/Amazon/Videoland/noem een aantal streaming kanalen kan zien. Waarom? Omdat het gemakkelijk is voor iedereen! Mensen die niet willen betalen en/of voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten zouden toch niet betalen en gaan sowieso al de illegale toer op. Dat hou je toch niet tegen. Het kan echter wel de illegale downloads beinvloeden d.w.z. minder illegale downloads. Een veel voorkomende smoes van illegaal downloaden is dat je film x/serie x niet direct kan zien met de legale middelen die je tot beschikking hebt. Je kan met 1 portaal wel mensen lokken om te betalen voor legale streaming.

Laten we blij zijn dat Netflix de markt van al die slapende kabelboeren heeft opgeschud. Dat houdt ze scherp en dat is winst voor de consument.
Welke kabelboeren? Liberty Global heeft voor 90% van de NL kabelmarkt in handen. Aangezien ze ook eigenaar zijn van HBO, maakt toch geen barst uit.

Ik zeg Spotify voor films. Als werkt voor muziek, moet het ook voor de films/series kunnen.
Ik zeg niet dat het ideaal is. Utopia bestaat gewoon niet. Nadelen zal je altijd wel hebben.

Maar ik zie persoonlijk wel meer voordelen dan nadelen als er 1 film/serie portaal op alle streaming devices komt ipv versnippering in de Nederlandse streamingland. De situatie is nu veel meer consument onvriendelijk en in 2017 wordt dat nog erger. Ja daar komt die weer. Ziggo/HBO. Verder heb ik zeer mijn twijfels of Amazon hier een succes wordt. Niet dat Amazon zelf er van wakker ligt, want Amazon is 1 van de vele monopolisten die bakken vol met geld strooit.

Thiver

Avatar

Wilskracht "Sinds spotify zijn de wereldwijde muziekopbrengsten niet gedaald."

Ed Crane

Avatar

Ah, aan dat filmpje moest ik ook net denken, Thiver [bierglas]

De reden dat de opbrengsten bij muziek niet zijn gedaald omdat ze moeilijk nóg verder kunnen dalen.

NieuwsFilm

meest populair