Producent 'Three Kings': Hoe ruzie George Clooney en David O. Russell ontstond

Producent 'Three Kings': Hoe ruzie George Clooney en David O. Russell ontstond

Dikwijls vlogen de twee elkaar in de haren tijdens de opnames.

Werken met regisseur David O. Russell kan resulteren in het creëren van hooggewaarde films. Doch zijn er ook genoeg acteurs die weinig goede ervaringen met hem hebben gehad. Één van de bekendste is waarschijnlijk George Clooney, die met Russell aan Three Kings werkte. De twee hadden tijdens de opnames vaak ruzie, voornamelijk omdat Clooney dacht dat Russell de figuranten vernederde en kwelde.

Een ander factor was dat Russell diverse mensen in beeld had voor de rol van Clooney, namelijk Mel Gibson, Clint Eastwood, Jack Nicholson en Nicolas Cage onder andere. Maar zij sloegen het werk af. De 67-jarige producent Charles Roven, die met The Hollywood Reporter een interview aanging vanwege zijn succesvolle jaar (zijn films haalden bij elkaar twee miljard op, mede dankzij Batman Vs. Superman: Dawn of Justice en Suicide Squad), onthulde wat er volgens hem ook meespeelde.

"Ik noem het een domino-effect. De eerste dominosteen ging als volgt. We hadden een acteur met aanzien nodig die bereid was een lager salaris aan te nemen. George voldeed daaraan. Er waren meerdere gelegenheden dat hij de kans had om de film te verlaten, wat hem geadviseerd was vanwege zijn persoonlijke veiligheid, maar hij bleef. Hij moest echter zeven dagen per week werken, aan onze film in Arizona en tv-serie 'E.R.' Niemand zou zeven dagen per week moeten werken. Tegelijkertijd werd David door de studio afgerost om het budget naar zo'n 40 miljoen dollar te verlagen. Ze wilden dat hij tien dagen minder ging filmen."

Roven wilde Russell op andere gedachten brengen, niet toegeven aan hun dreigementen. "Ik adviseerde hem het niet te doen. Ik smeekte hem, maar hij zei: 'Ik kan rennen en schieten.' Nou, nee. Dus we hadden George, die problemen had met het onthouden van zijn teksten omdat hij zeven dagen per week werkte, en we hadden David, die achterstand opliep met het schema."

Clooney en Russell werden fysiek met elkaar tijdens het filmen van de finale. "Helikopters, explosies, geweerschoten. Het was chaos, waanzin. En George ziet David tegen een regieassistent praten en het leek alsof hij tegen hem schreeuwde. Maar hij schreeuwde zodat hij te verstaan was. George kwam aanrennen en zei: 'Ik zei het je nog, klerelijer, als je ooit nog iemand ging pesten, dan moet je dat bij mij doen.' En David reageerde: 'Waarom probeer jij niet verdomme je teksten eens te onthouden?' En boem! Ze pakten elkaar beet en duwden elkaar. En toen trok ik George weg. Dat was het."

De collega's kregen het ook aan de stok toen een figurant een epilepsieaanval kreeg en Russell het niet opmerkte, toen de regisseur naar de bestuurder van een Humvee schreeuwde en rondom het eind toen een figurant moeite had met het onderuit halen van acteur Ice Cube. Beide mannen hebben achteraf laten weten geen hekel aan elkaar te hebben. Clooney vertelde een paar jaar na de samenwerking: "Zal ik ooit met David weer werken? Nooit van mijn leven. Vind ik hem enorm getalenteerd en vind ik dat hij het verdient om genomineerd te worden voor een Oscar? Jazeker."



NieuwsFilm

meest populair