POLL: Overleden acteurs door computeranimaties weer in films?

POLL: Overleden acteurs door computeranimaties weer in films?

Vind jij dit kunnen?

In december kwam de Star Wars-franchise opnieuw in het nieuws door de release van Rogue One. Opvallend aan deze eerste Star Wars spin-off was dat het personage Grand Moff Tarkin te zien was. De rol werd in Star Wars (1977) gespeeld door de in 1994 overleden acteur Peter Cushing en hij keerde in Rogue One terug via computer geanimeerde technieken (CGI). Nu de techniek het klaarblijkelijk toelaat en komende jaren de nodige sterren komen te overlijden, de vraag: Vind jij het kunnen dat overleden acteurs middels CGI terugkeren in films?

Carrie Fisher

Deze vraag krijgt een extra lading doordat eind 2016 actrice Carrie Fisher kwam te overlijden. De Star Wars-ster speelt in de franchise Princess / General Leia. Naar verluidt zou haar rol in het eind dit jaar te verschijnen Star Wars VIII en het "afsluitende" Star Wars IX (2019) aanzienlijk groter zijn dan in The Force Awakens. Visuele effecten zouden een oplossing kunnen bieden en misschien kan dit ook niet anders.

Afronden van films

Dit zagen we overigens recent nog, alleen dan voor het afronden voor een film. Acteur Paul Walker overleed in 2013 op het moment dat de opnames voor Fast & Furious 7 uit 2015 nog plaatsvonden. De film werd afgerond met CGI en bestaande beelden van de acteur. Voor het afronden van The Hunger Games: Mockingjay - Part 2 zou eveneens CGI gebruikt worden, aangezien Philip Seymour Hoffman overleed voordat zijn opnames voor de film erop zaten. Dit werd echter voorkomen door het script te herschrijven. Namen als Brandon Lee (The Crow), Livia Soprano (The Sopranos) en Oliver Reed (Gladiator) overleden ook tijdens de opnames en hun aandeel werd afgerond middels CGI en archiefbeelden.

Legendes tot leven gewekt

Marlon Brando keerde voor zover ons bekend eerder als enige overleden acteur terug in een nieuwe film. Voor Superman Returns uit 2006 gebruikte regisseur Bryan Singer bestaande beelden en CGI om de in 2004 overleden legende te laten zien als Supermans vader Jor-El. Actrices Audrey Hepburn, Grace Kelly en Marilyn Monroe werden middels CGI tot leven gewekt voor verschillende reclamespotjes. Cushings Grand Moff Tarkin in Rogue One is tot op heden de grootste wederopstanding op filmgebied.

Wetgeving

Een Amerikaanse wet uit 1985 zorgt ervoor dat filmmakers altijd eerst toestemming moeten vragen aan de erfgenamen van de overleden persoon. Namen als Michael Jackson, Elvis Presley en Elizabeth Taylor staan bovenaan het jaarlijkse lijstje van Forbes met best verdienende overleden sterren.

Succes met stemmen!

De poll is geëindigd, je kan niet meer stemmen.

Proef op de som

Wat moet Walt Disney/LucasFilm doen met het personage Princess / General Leia, gezien het overlijden van actrice Carrie Fisher? Walt Disney / LucasFilm worstelt komende periode ook met deze vraag.

De poll is geëindigd, je kan niet meer stemmen.

NieuwsFilm

meest populair