Poll

POLL: Overleden acteurs door computeranimaties weer in films?

Vind jij dit kunnen?

Beste filmliefhebber,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt. Dit vinden wij jammer, want FILMTOTAAL is dankzij onze advertenties gratis toegankelijk. Graag willen we je vragen een uitzondering te maken voor FILMTOTAAL. Hoe je dat moet doen lees je hier.

M.v.g FT

door Bram de Groot om 19:41 in Poll
In december kwam de Star Wars-franchise opnieuw in het nieuws door de release van Rogue One. Opvallend aan deze eerste Star Wars spin-off was dat het personage Grand Moff Tarkin te zien was. De rol werd in Star Wars (1977) gespeeld door de in 1994 overleden acteur Peter Cushing en hij keerde in Rogue One terug via computer geanimeerde technieken (CGI). Nu de techniek het klaarblijkelijk toelaat en komende jaren de nodige sterren komen te overlijden, de vraag: Vind jij het kunnen dat overleden acteurs middels CGI terugkeren in films?

Carrie Fisher

Deze vraag krijgt een extra lading doordat eind 2016 actrice Carrie Fisher kwam te overlijden. De Star Wars-ster speelt in de franchise Princess / General Leia. Naar verluidt zou haar rol in het eind dit jaar te verschijnen Star Wars VIII en het "afsluitende" Star Wars IX (2019) aanzienlijk groter zijn dan in The Force Awakens. Visuele effecten zouden een oplossing kunnen bieden en misschien kan dit ook niet anders.

Afronden van films

Dit zagen we overigens recent nog, alleen dan voor het afronden voor een film. Acteur Paul Walker overleed in 2013 op het moment dat de opnames voor Fast & Furious 7 uit 2015 nog plaatsvonden. De film werd afgerond met CGI en bestaande beelden van de acteur. Voor het afronden van The Hunger Games: Mockingjay - Part 2 zou eveneens CGI gebruikt worden, aangezien Philip Seymour Hoffman overleed voordat zijn opnames voor de film erop zaten. Dit werd echter voorkomen door het script te herschrijven. Namen als Brandon Lee (The Crow), Livia Soprano (The Sopranos) en Oliver Reed (Gladiator) overleden ook tijdens de opnames en hun aandeel werd afgerond middels CGI en archiefbeelden.

Legendes tot leven gewekt

Marlon Brando keerde voor zover ons bekend eerder als enige overleden acteur terug in een nieuwe film. Voor Superman Returns uit 2006 gebruikte regisseur Bryan Singer bestaande beelden en CGI om de in 2004 overleden legende te laten zien als Supermans vader Jor-El. Actrices Audrey Hepburn, Grace Kelly en Marilyn Monroe werden middels CGI tot leven gewekt voor verschillende reclamespotjes. Cushings Grand Moff Tarkin in Rogue One is tot op heden de grootste wederopstanding op filmgebied.

Wetgeving

Een Amerikaanse wet uit 1985 zorgt ervoor dat filmmakers altijd eerst toestemming moeten vragen aan de erfgenamen van de overleden persoon. Namen als Michael Jackson, Elvis Presley en Elizabeth Taylor staan bovenaan het jaarlijkse lijstje van Forbes met best verdienende overleden sterren.

Succes met stemmen!Proef op de som

Wat moet Walt Disney/LucasFilm doen met het personage Princess / General Leia, gezien het overlijden van actrice Carrie Fisher? Walt Disney / LucasFilm worstelt komende periode ook met deze vraag.16 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

chefry1983

Avatar

Ik heb 2 meningen hierover:
1) als een personage tijdens de opnamen komt te overlijden dan zou je met cgi het gat kunnen opvullen om het verhaal sluitend te krijgen.
2) is het verhaal al afgesloten dan moet je geen cgi gebruiken om de persoon tot leven te wekken. Paul walker kreeg een mooi einde bij f&f 7. Hou dit dan ook zo

tk1989

Avatar

Dit lijkt mij een van de grote nadelen van de huidige franchise-cultuur. Acteurs tekenen voor meerdere films en de scripts liggen al ver van tevoren klaar, maar als er in de tussentijd wat gebeurd hebben de studio's dus een probleem. Op zich vind ik het geen probleem als acteurs door CGI terugkeren, maar laat dat dan wel eenmalig zijn en melk het niet tot in den treure uit. Geef die mensen 1 moment van "afscheid" en dan moet het klaar zijn.

Aan de andere kant vind ik het wel een mooi gegeven dat, zoals in het geval van Cummings, acteurs niet vervangen worden in zo'n franchise. Dat maakt alles wel fraai een geheel.

John Wayne

Avatar

Ik vind dat CGI, daar waar noodzakelijk (omdat bijvoorbeeld de acteur die de rol reeds eerder speelde overleden is) gebruikt mag worden. Maar ik vind niet dat dit overvloedig gebruikt mag worden om de eenvoudige reden dat men slechts een look-a-like krijgt, maar niet de performance en de inleving van het karakter van de originele acteur.

Ed Crane

Avatar

Anders, namelijk...

...door middel van handpoppen.

Ed Crane

Avatar

En dan of zo echt mogelijk of Muppet-versies ervan maken, wat het beste bij de film past.

Frietgezicht

Avatar

Dat er serieus mensen zijn die stemmen voor een andere actrice.... Wie kan daar aan wennen als die deel 9 aan het kijken is.

benjamin

Avatar

Voor bepaalde noodgevallen (overlijden tijdens opnames) is dit misschien wel een handige oplossing, maar ik zie het gebruik ervan toch liefst beperkt blijven tot die gevallen. Voor vervolgfilms heb ik ook niet zo veel problemen met een eventuele hercasting wat bij Dumbledore toch leek te werken.

Decepticon

Avatar

Ik deel chefry1983 zijn mening.

chefry1983

Avatar

De hercasting van dumbledore maakte niet zo heel veel uit. Hoge hoed op en baard opplakken en niemand ziet het verschil. Leia moet gewoon uit het verhaal van deel 9 worden geschreven

benjamin

Avatar

chefry1983 "De hercasting van dumbledore maakte niet zo heel veel uit. Hoge hoed op en baard opplakken en niemand ziet het verschil. "
Als je dat verschil niet zag, moet je toch ook eens langs de oogarts passeren.

Dust1981

Avatar

Ook het vermelden waar is de manier waarop actrice Gloria Foster uit de The Matrix-reeks verdween. Zij stierf voor de 3e film ingeblikt was en hier hadden de schrijvers ook een originele twist: omdat ze zich misdragen had door Neo te helpen werd haar uiterlijk aangepast (waardoor een bevriende actrice de rol kon overnemen). Goed gevonden en paste in het verhaal maar enkel in dat verhaal natuurlijk.

jaime91

Avatar

Ik vind dit een onwijs lastige kwestie, omdat ik met beide problemen heb en problemen zie. Als ze CGI Leia zouden doen, zou ik er problemen mee hebben omdat ik me afvraag wat Carrie daar zelf van gevonden zou hebben. Dan zouden ze natuurlijk toestemming van de familie moeten vragen. En stel ze doen dat, dan vrees ik dat dit er over 10 jaar niet meer goed uit ziet. Ik vind CGI Tarkin in Rogue One namelijk onwijs sterk gedaan, ik zag amper dat het CGI was. Alleen denk ik dat ik daar over 10 jaar heel anders naar kijk en dat het dan ineens wel opvalt en juist tergend wordt.

Haar vervangen wordt natuurlijk ook lastig aangezien Carrie Fisher Leia is. Ineens in 1 film een hele andere Leia accepteren vind ik heel lastig. Natuurlijk doen ze dat ook met een jonge Han Solo, en dat zal ook wennen worden. Dit is ook wel te doen, maar toch Carrie is Leia. Ik weet niet of ik een andere actrice ineens als Leia zou kunnen zien.

Haar eruit schrijven was ook mijn eerste reactie. Maar nadat ik daar langer over had nagedacht zie ik ook daar problemen. Ik weet natuurlijk niet welke belangrijke scenes ze in Episode 9 moest doen. Maar laten we zeggen dat 1 van die scenes is, dat zij uiteindelijk Kylo Ren weet te stoppen en ervoor zorgt dat hij weer Ben Solo wordt. Zij is zijn moeder, dat is een scene wat geen ander personage kan doen. Ook al is Luke familie, de relatie die je hebt met een oom is totaal anders dan de band die je hebt met je moeder. Kortom als dit een scene of scenes zijn wat Leia echt zou moeten doen, dan zullen ze het hele script moeten omgooien en ineens met hele andere ideeen moeten komen. Ook niet onmogelijk, maar Leia is een personage wat je niet zomaar vervangt door een ander personage of wat je niet zomaar schrapt. Het is 1 van de meest belangrijke rollen.

Kortom ik weet echt niet wat ik liever zie. En vind het heel lastig hier een keuze in te maken. En over het algemeen gesproken. Vind ik het kunnen dat acteurs middels CGI weer tot leven gewekt worden? Dat ligt eraan of de familie van die acteur het ermee eens is. En ik vind ook dat dit in toekomstige contracten vermeld moet worden. Zodat een acteur die tekent voor een franchise weet, dat als er iets met hem/haar gebeurt het zou kunnen dat hij via CGI toch nog gebruikt wordt in de film(s).

jochemwijma

Avatar

Ik zie het liefst twee versies verschijnen van Episode 8. Eentje gewoon op de veilige route met een CGI Carrie Fisher en de uitgekauwde, voorspelbare verhaallijn (die overigens nog wel steeds leuk is).

En een versie waarin Leia gewoon uit het verhaal geschreven is, en waarin Disney ook wat meer risico neemt.

Al vind ik het ook wel een goede optie om Billie Lourd een nog grotere rol te geven.

jochemwijma

Avatar

Ik zie het liefst twee versies verschijnen van Episode 8. Eentje gewoon op de veilige route met een CGI Carrie Fisher en de uitgekauwde, voorspelbare verhaallijn (die overigens nog wel steeds leuk is).

En een versie waarin Leia gewoon uit het verhaal geschreven is, en waarin Disney ook wat meer risico neemt.

Al vind ik het ook wel een goede optie om Billie Lourd een nog grotere rol te geven.

Silpe

Avatar

ik vind het goed ook al Geweldig techniek maar weet je dat het Verleden tijd word als Iemand overlijd is dat een drama en een schok je Zult haar missen aan leia .maar wat ik meest belangrijk is aan star wars films dat ze een nieuwe princess moeten maken.

voor de eens n keer CGI mag het van mij gerust . ik geloof dat film makers hun ideën niet gaan gebruiken.

nieuwslaatste nieuws

meest populair