Alles over 'A Monster Calls'

Innovatief sprookje dat ook nog eens ontzettend goed ontvangen wordt.

Een innovatief verhaal over een jongetje die een fantastiewereld bedenkt. Een groot monster, waarvan de stem ingesproken wordt door niemand minder dan Liam Neeson. Zo laat A Monster Calls, dat op 2 februari in première gaat zich veel te kort samenvatten. Vandaag lichten we die film uit. Wil je weten welke films er nog meer in première gaan deze maand? Bekijk dan onze maandtips.

A Monster CallsBekijk de afbeelding

Regie: Juan Antonio Bayona | Cast: Lewis MacDougall (Conor), Liam Neeson (Het Monster), Sigourney Weaver (Grandma), Felicity Jones (Mum), Toby Kebbell (Dad) e.a. | Scenario: Patrick Ness | Speelduur: 108 minuten | Genres: Drama, Fantasy | Kijkwijzer: 12

De twaalfjarige Conor O'Malley (MacDougal) vlucht in zijn fantasiewereld om te ontsnappen aan de werkelijkheid. Omdat zijn moeder (Jones) ernstig ziek is moet hij bij zijn kille oma (Weaver) wonen. Op school wordt hij gepest en zijn vader (Kebbell) woont duizenden kilometers bij hem vandaan. Onverwacht roept Conor de meest onwaarschijnlijke bondgenoot op: een kolossaal monster (Liam Neeson) dat hem 's nachts bezoekt om verhalen te vertellen. Onder de wilde begeleiding van het monster begint Conor aan een reis langs moed, hoop en waarheid om zijn ultieme nachtmerrie onder ogen te komen en de realiteit te accepteren.

Het monster

Het monster dat in de film te zien is, bestaat niet alleen uit computereffecten. De filmmakers kozen er bewust voor in een aantal delen van de film een animatron te gebruiken, omdat ze het gevoel hadden dat de gemiddelde filmkijker wat moe is van computerefecten. "Het voelt ook veel krachtiger, als je een voelbare aanwezigheid hebt. Dat voegt warmte en ziel toe aan een intimiderend wezen," aldus producent Belén Atienza. En dus werd ook een praktische versie gebouwd.

Regisseur Bayona: "De gigantische poot die Conor uit zijn slaapkamer haalt, de gigantische voet die hij aanraakt, dat gigantische hoofd naast het raam - ze zijn allemaal echt en met de hand gemaakt. Dat is iets dat je niet met visuele effecten kan doen." En daar ging natuurlijk heel wat tijd in zitten: dertig kunstenaars en vier mensen die gespecialiseerd zijn in hydraulica, werkten drie volle maanden aan het monster.

Eerste reacties

A Monster Calls is enorm goed ontvangen. Op RottenTomatoes scoort 'ie een 7,6 op 202 getelde recensies. Dat is te danken aan de "knappe balans van duistere thema's met fantastische elementen", waarmee de film een "prachtige en ongewoon meeslepende toevoeging" vormt aan het coming-of-age genre.

Box office prestaties

Met een budget van 43 miljoen dollar, is er een opbrengst van minstens 80 miljoen dollar nodig om van A Monster Calls een succes te maken. Dat zal vermoedelijk wel goedkomen. In de Verenigde Staten draait de film pas net in de bioscopen en staat die al boven de vier miljoen. Daarnaast staat de film in de rest van de wereld al boven de veertig miljoen dollar. Niet slecht dus voor een fantasyfilm.

Trivia

Het script van de film stond in 2013 op de Blacklist, het jaarlijkse overzicht van de 'meest bevallen' ongemaakte scenario's van het jaar. | Acteur Tom Holland, die we nu kennen als Marvels Spider-Man, was stand-in voor het monster tijdens de opnames. | De derde keer dat Liam Neeson de stem van een CGI-personage verzorgt, na Aslan in drie Chronicles of Narnia-films en Good Cop/Bad Cop in The Lego Movie.



NieuwsFilm

meest populair