Alles over 'Silence'

Alles over 'Silence'

Eindelijk, na meer dan twee decennia, is Martin Scorsese's film er.

Na meer dan twee decennia in een ontwikkelingshel, komt Martin Scorsese's passieproject Silence deze week eindelijk uit in de bioscopen. Vanaf 9 februari draait de film weer in de bioscoop. Vandaag lichten we die film uit. Wil je weten welke films er nog meer in première gaan deze maand? Bekijk dan onze maandtips.

SilenceBekijk de afbeelding

Regie: Martin Scorsese | Cast: Liam Neeson (Ferreira), Andrew Garfield (Rodrigues), Adam Driver (Garupe), Tadanobu Asano (Interpreter), Ciarán Hinds (Father Valignano) e.a. | Scenario: Jay Cocks, Martin Scorsese | Speelduur: 161 minuten | Genres: Drama, Historisch | Kijkwijzer: 16

De zeventiende eeuw. De zoektocht van twee jonge priesters naar hun vermiste mentor brengt hen naar het mysterieuze en exotische Japan, een plek waar hun geloof en alleen al hun aanwezigheid ten strengste verboden zijn. De aangrijpende, soms zenuwslopende (spirituele) reis die ze maken blijkt een ware beproeving voor hun uithoudingsvermogen én overtuigingen.

Jarenlange ontwikkelingshel

We schreven het al: Scorsese heeft jaren gewerkt aan deze film. Dat begon in 1988, toen hij een kopie van het boek Stilte van Shusaku Endo kreeg. Toen Scorsese het boek las, voelde hij zich al aangesproken en besloot hij de rechten erop te kopen. Maar daarna begon een ware ontwikkelingshel, want de eerste versie van het script beviel niet.

Daarna volgden meer problemen: zo kon Scorsese geen geld vinden voor het project. Om die reden besloot hij het script terzijde te schuiven en andere projecten op zich te nemen. In de jaren daarna keerde hij regelmatig terug naar Silence, maar pas na vijftien jaar had hij samen met scenarist Jay Cocks een versie gevonden die echt paste. Scorsese noemde dat een succesvol script waarmee te werken viel, dat tegelijk de belangrijkste thema's verwerkte.

Maar zelfs met dat scenario, liep Scorsese weer tegen problemen aan. Vooral het vinden van geld was moeilijk, waar hij weer een paar jaar voor nodig had. In die tijd tekenden wel al diverse castleden, waaronder Daniel Day-Lewis, die uiteindelijk vertrokken omdat het te lang duurde om het project te realiseren. Nu is het Scorsese dus eindelijk gelukt en kunnen we Silence, misschien wel zijn meest persoonlijke project tot nu toe, in de bioscopen zien.

Eerste reacties

Al die jaren van werken hebben Scorsese geen windeieren gelegd. Silence wordt blijkens de 7,5 waar de film op staat op RottenTomatoes goed te scoren. Het is een goed doordachte, emotionele "blik op spiritualiteit en de menselijke natuur, die hoort bij de beste werken van de realiteit."

Box office prestaties

Voor het maken van Silence kreeg Scorsese uiteindelijk een budget van 40 miljoen dollar bij elkaar. Gezien de hoge verwachtingen en de goede ontvangst, lijkt het niet onwaarschijnlijk dat de film winstgevend blijkt. In de VS stond de film op moment van schrijven na enkele dagen in de bioscopen al op 5 miljoen dollar.

Trivia

Acteurs Daniel Day-Lewis en Liam Neeson zijn op geinige wijze verbonden met deze film. Oorspronkelijk zou Neeson namelijk de hoofdrol spelen in Lincoln (2012), maar het maken duurde te lang en Neeson haakte af. Daarop nam Day-Lewis de rol van hem over. Hetzelfde gebeurde met Silence, maar dan omgedraaid, waarbij Day-Lewis afhaakte en Neeson het stokje van hem overnam. | De derde film met religieus thema van Martin Scorsese, na The Last Temptation of Christ (1988) en Kundun (1997). | De eerste film sinds Shutter Island (2010) van regisseur Scorsese, die geheel op 35mm film opgenomen is.



NieuwsFilm

meest populair