Is 4DX de nieuwste bioscoopsensatie?

Is 4DX de nieuwste bioscoopsensatie?

Storm, sneeuw en bliksem in de zaal. Om maar wat te noemen.

Ondertussen zijn we al een paar jaar gewend aan de 3D-bril en bij sommige bioscopen kun je zelfs plaatsnemen in de D-Box, een stoel die onder meer meebeweegt met de actie op het scherm. Maar het kan gekker. In Nederland is de nieuwste bioscoopinnovatie nog niet geland, maar wereldwijd breidt de 4DX-bioscoop van de Zuid-Koreaanse partij CJ 4DPLEX zich snel uit.


Wat is 4DX?

De titel zegt het al. De filmervaring wordt 4D, vierdimensionaal. Naast de 3D-bril krijgt de kijker met meer omgevingsfactoren te maken. Deze bestaan uit onder meer een bewegende stoel, vibratie, arm en rug-kietelaars, wind, water, mist, bubbels, regen en sneeuw uit de lucht en storm-, licht- en geluidseffecten. De 4DX-effecten voor bij een film worden binnen een maand vervaardigd, waarbij de filmstudio soms betrokken is. Onderstaande video legt het allemaal uit:


Waar vind je 4DX?

In Nederland is er voorlopig nog geen 4DX-zaal of -bioscoop te vinden. Toch zijn er wereldwijd al meer dan 300 4DX-locaties. In 2009 werd de techniek voor het eerst ingezet tijdens een voorstelling van Journey to the Center of the Earth in Seoul. Recent opende een 4DX-bioscoop in Canada, het veertigste land met een 4DX-zaal/bioscoop. In Groot-Brittannië zijn vijf 4DX-bioscopen en de Zuid-Koreaanse partij zou in gesprek zijn met Noord-Amerikaanse exploitanten om 4DX landelijk uit te rollen. In 2016 hadden 15 miljoen mensen een 4DX-voorstelling bezocht. Ondertussen verschijnen er 'speciale' 4DX-trailers online, zoals voor Resident Evil: The Final Chapter.

Hieronder zie je hoe een 4DX-zaal/bioscoop wordt gebouwd:


Wat denk jij?

4DX lijkt op dit moment een grote kans te hebben om grootschalig uitgerold te gaan worden. Of het zoveel impact kan hebben als 3D valt te betwijfelen. De ticketprijs ligt bijvoorbeeld al ongeveer 8 euro hoger dan een ticket voor een 3D-voorstelling. Ook is er concurrentie. Zo wordt er gewerkt aan virtual reality-zalen en lijkt ScreenX nog levend. Dit uiteraard naast de wat meer standaard oplossingen als IMAX, HFR en Immersive Audio. In 2014 plaatsten we nog een poll/artikel over innovaties in de bioscoop.

Wat vind jij van 4DX? Heeft dit volgens jou (de) toekomst?



NieuwsFilm

meest populair