POLL: Innovaties in de bioscoop

IMAX, 3D, D-Box, 2nd Screen, HFR, ScreenX... Waar zie jij het meeste heil in?

De afgelopen jaren zijn zo'n beetje alle Nederlandse bioscoopzalen uitgerust met digitale projectie-apparatuur. Niet iedereen is/was het met deze ontwikkeling eens, maar of de gemiddelde bioscoopbezoeker er direct iets van merkt valt te betwijfelen. Waar de filmliefhebber wel mee te maken krijgt zijn secundaire (audio)visuele aspecten die door filmmakers en filmstudio's worden geïntroduceerd om het kijkgenot - zogenaamd - te stimuleren.

Duidelijk is dat de beperkt beschikbare IMAX-schermen geliefd zijn en dat het niet altijd functionele 3D flink wordt bekritiseerd. Hieronder de meest actuele 'bioscoopinnovaties', met afsluitend de POLL: welke innovatie spreekt jou het meeste aan?

3D
De bekendste 'innovatie' van de laatste jaren is uiteraard '3D'. Sinds Avatar (2009) vele miljoenen mensen de 3D-bril deed opzetten, is deze driedimensionale 'kijkervaring' niet meer weg te denken uit de reguliere bioscoopzaal. Op enkele uitzonderingen na verschijnen bijna alle grote blockbusters met de nodige visual effects in 3D. Nadeel is dat de 2D-versie van 3D-films zelden tot niet worden vertoond in ons landje.


IMAX
"IMAX is 's werelds meest indrukwekkende en overweldigende filmbeleving." Het beeld is groter, het geluid is heftiger. Dit zou ervoor moeten zorgen dat je nog meer één kunt worden met de film. Op een hele reeks documentaires na verschijnen eigenlijk alleen de allergrootste films in de IMAX-zaal. Naast het Omniversum telt Nederland vijf IMAX (3D)-zalen. Allen te vinden in bioscopen van Pathé.


D-Box / 4D
Na de introductie van 3D verscheen vrij snel de D-Box motion stoelen. Voor zover bekend staan de speciale stoelen in enkele bioscoopzalen van bioscoopketen JT Bioscopen. De D-Box stoelt beweegt mee met de film en zorgt voor een soort 4D-ervaring.


HFR
Peter Jackson nam The Hobbit: An Unexpected Journey op met een frame-rate van 48 frames per seconde. Hiermee werd het de eerste bioscoopfilm die met deze frame-rate. Het resultaat dat vooral meer scherpte brengt tijdens snellere bewegingen, wordt verschillend ontvangen. Overigens moet je wel op zoek gaan naar een bioscoop die het kan vertonen. JT Bioscopen noemt de HFR-zalen 'XD Experience'.


Immersive Audio: Atmos vs Auro
De eerder besproken zaken zijn vooral gericht op beeld. Op het gebied van audio wordt er ook flink aan de weg getimmerd. Onder de noemer 'Immersive Audio' zijn er nu twee aanbieders die geavanceerde geluidssystemen hebben ontwikkeld. Zo beschikt Dolby over 'Atmos', dat ervoor zorgt dat beeld en geluid perfect op elkaar aansluiten. Ontwikkelaar Barco komt met 'Auro', een 11.1 drielaags geluidssysteem dat het beste natuurlijke geluid zou voortbrengen. Het zou vooral 'rustiger' zijn voor de hersenen.



ScreenX
Deze innovatie lijkt nog redelijk ver van ons bed. ScreenX maakt gebruik van de complete zaal en zorgt voor een enorm beeldoppervlakte met 270 graden. Bekijk onderstaande ScreenX-trailer van Snowpiercer en promo van Kia en je weet voldoende! Duidelijk het meest innovatief.



2nd Screen
De combinatie tussen een groter scherm en een smartphone werd al gebruikt tijdens televisie-uitzendingen, denk maar aan de Eredivisie Live Sidekick. De Nederlandse film App introduceerde het fenomeen ook in de bioscoop. Voorlopig lijkt het erop dat dit niet verder is of wordt uitgerold.


De poll is geëindigd, je kan niet meer stemmen.

NieuwsFilm

meest populair