IFFR 2017 vandaag van start!

IFFR 2017 vandaag van start!

We zijn al geland op Planet IFFR.

Vanavond gaat de 46ste editie van het Internationaal Film Festival Rotterdam van start met openingsfilm Lemon. Over anderhalve week wordt het festival afgesloten met 20th Century Women. Net als andere jaren zijn er in de tussentijd weer honderden films om uit te kiezen en tientallen kleinere evenementen om te bezoeken. Filmtotaal is ook dit jaar weer volop aanwezig op het festival.

Dit jaar is onder leiding van directeur Bero Beyer, die vorig jaar begon met zijn nieuwe baan, gekozen voor het thema Planet IFFR, dat vooral voor diversiteit en alomvattendheid moet staan. Centraal staan uiteenlopende manieren van kijken naar de wereld, openheid en respect. Bovenal is het natuurlijk weer een groot feest voor de filmliefhebber.

Die kan zijn hart net als andere jaren weer ophalen met de voor IFFR zo kenmerkende, ietwat obscure (maar daardoor niet minder leuke) Aziatische titels (met als persoonlijke favoriet Train to Busan), maar net zo goed voor bekendere werken. Wat te denken bijvoorbeeld van films als The Handmaiden en Personal Shopper, die al een distributeur hebben en binnenkort in de bioscopen gaan draaien, maar nu al mee te pakken zijn tijdens het festival?

Waar Filmtotaal vorig jaar een nieuwe weg insloeg met zijn verslaggeving, hebben we besloten die weg te blijven volgen dit jaar. Wederom komen we elke dag met een film die je volgens ons niet mag missen en plaatsen we een paar korte filmbesprekingen. Zo zorgen we voor meer afwisseling in onze verslaggeving en is het makkelijker een balans te vinden tussen zware, traditionele arthouse films en de wat bekendere titels.

Het programma

Het programma van IFFR is wederom ingedeeld in een aantal secties. Het zijn er vier, die het lekker makkelijk maken om films te selecteren. Denk aan Bright Future (met films van opkomende talenten); Voices (voor de films die zich onderscheiden met hun volwassen kwaliteit); Deep Focus (met werken van gevestigde filmmakers) en Perspectives (waarin het grensgebied van de beeldende kunst onderzocht worden).

Afgezien van het reguliere programma zijn er nog een aantal competities: de Hivos Tiger Competition, met acht verschillende vooraanstaande films, voor de korte film de Tiger Competition for Short Films, voor de aanstormende talenten de Bright Future Awards, de VPRO Big Screen Award en nog onder meer een vakjury van filmcritici van de Nederlandse KNF en de internationale tak, de FIPRESCI.

Kijk tijdens het festival op de speciale IFFR 2017 pagina voor meer verslaggeving.

NieuwsFilm

meest populair