Oscarwinnaar Asghar Farhadi woont Oscaruitreiking deze keer niet bij

Oscarwinnaar Asghar Farhadi woont Oscaruitreiking deze keer niet bij

Maar waarom dan niet?

Iraanse regisseur Asghar Farhadi wist in 2012 hoge ogen te gooien met zijn film A Separation. De film won namelijk de Gouden Beer, de César, de Golden Globe én de Oscar voor beste buitenlandse film destijds. Zijn laatste speelfilm, The Salesman, heeft ook al weer de nodige prijzen gewonnen op verschillende filmfestivals en is genomineerd voor beste-niet Engelstalige film voor de Oscars dit jaar. Alleen is er een probleem...

Donald Trump heeft namelijk een inreisverbod ingevoerd, waardoor inwoners van zeven landen in het Midden-Oosten niet meer Amerika in kunnen komen. Nadat The Salesman hoofdrolspeelster, Taraneh Alidoosti, al liet weten de Oscars dit jaar te boycotten, laat nu ook Farhadi van zich horen.

Het was sowieso al niet zeker of de regisseur überhaupt het land in zou kunnen komen, maar nu heeft hij laten weten dat hij de Oscars niet zal bijwonen ook al zou het kunnen, aangezien hij vindt dat het ''onaanvaardbaar en onterecht zou zijn als er voor mij een uitzondering gemaakt zou moeten worden''.

''Het is met spijt dat ik besloten heb dit jaar niet de Oscars bij te wonen. Ik zal het gala niet boycotten, want ik weet dat vele mensen van de Amerikaanse filmindustrie en van de Academy of Motion Picture Art and Sciences tegen fanatisme en extremisme zijn, nu meer dan ooit. Maar helaas denken sommigen nog dat om de wereld te begrijpen, we overal een etiket aan moeten hangen, zoals de ''wij en zij'' mentaliteit, die probeert een angstig beeld te creëren van de ''zij'' en de rest hiervan probeert te overtuigen. Dit gebeurt niet alleen in de Verenigde Staten maar ook in mijn land, waar het ook nog voorkomt dat onrealistische en angstaanjagende beelden getoond worden van andere naties en culturen. Deze manier van angst in te boezemen wordt gebruikt door kortzichtige individuen, die zo proberen hun acties goed te praten''.

''Maar ik geloof dat er veel meer is dat ons verenigt dan dat ons verdeelt, dat er veel meer overeenkomsten zijn tussen de mensen van verschillende landen en culturen dan dat er verschillen zijn. Deze verschillen zijn ontstaan vanwege vernederingen en gevechten in het verleden, net zoals dit probleem weer naar een andere confrontatie zou kunnen leiden. Iemands land en cultuur vernederen om daarmee zogenaamd je eigen land en cultuur te beschermen is geen nieuw fenomeen in de geschiedenis; dit leidt echter enkel tot meer verdeling en haat. Ik hoop derhalve dat dit inreisverbod opgeheven wordt en dat het niet nog meer scheiding creëert tussen de verschillende landen''.



NieuwsFilm

meest populair