Filmboek

Fraai boek - The Art of Moana

Met mooie afbeeldingen en interessante, begeleidende teksten.

door Jim Pedd om 15:18 in Filmboek
Sinds jaar en dag komt uitgeverij Chronicle Books met artwork-boeken voor Disney-films. Zo ook voor Disneys nieuwste sprookjesfilm, Moana, die volgens Disney de eerste echte prinses van Pacifische afkomst heeft. Het computergeanimeerde avontuur zit vol geinige personages en mooie ontwerpen en die worden uitgelicht in het boek The Art of Moana.

The Art of Moana krijgt, het kan ook bijna niet anders, een voorwoord van John Lasseter, en een voorwoord van de regisseurs van de film - Ron Clements en John Musker. Zij zijn allen uiteraard vol lof over Disney en wat de filmstudio voor revolutionaire ideeën heeft. Die staan centraal in dit artwork boek.

Het eerste hoofdstuk van dit boek gaat in op de cultuur van Oceanië. Er wordt gekeken naar de manier waarop de makers zich ondergedompeld hebben in de levens van mensen daar en zich hebben laten inspireren door wat ze gezien hebben in onder meer Fiji, Samoa en Tahiti. Vervolgens zie je een heleboel studies voor verschillende ontwerpen.

Zo komen er verschillende bergketens voorbij voor het eiland waar Moana op opgegroeid is. De toelichtingen daarbij zijn kort, maar krachtig en maken duidelijk welke overwegingen eraan vooraf gegaan zijn. Je leest dus uitgebreid over de gedachten achter bepaalde ontwerpen en keuzes die gemaakt zijn.

Mooi zijn ook de uitgebreide besprekingen van hoofdpersonen die daarop volgen. Zo zie je meerdere versies van Moana, en van die versies hoe emoties op haar gezicht vorm krijgen. Dan zijn er nog dingen als de kleren die ze draagt, en haar stam. Ook daarvan komen veel verschillende versies voorbij en dat gaat met eenzelfde soort toelichting gepaard. Elke keuze wordt duidelijk uitgelegd en dat maakt dat je als lezer snel een goed idee krijgt van hoe zo'n film in elkaar zit.

Waar de meeste artwork boeken van Chronicle redelijk weinig interessante teksten bevatten, is dat bij dit boek toch iets anders. Ditmaal zijn er veel meer toelichtingen van wat je ziet en waarom er voor bepaalde ontwerpen gekozen is. Dat maakt het boek al meteen een stuk leuker om te lezen en doorheen te bladeren. Al met al zouden we zeggen dat The Art of Moana een absolute aanrader is voor de fan van Disney.

Het boek


The Art of Moana
Editing door: Jessica Julias & Maggie Malone
Uitgeverij: Chronicle Books
Aantal pagina's: 160
Release: november 2016
Druk: eerste
Taal: Engels
Uitvoering: Hardcover
ISBN: 9781452155364


2 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Alexwithmike

Avatar

De "Art of" boeken zijn allemaal heel goed.
Ik heb alle boeken uit deze serie ;)

esteban

Avatar

Staat op mijn wenslijstje. Smiley face

NieuwsFilm