Events & Festivals

IFFR 2017 sluit koninklijke editie af met zeer hoge publiekswaardering

Een recordaantal van 63 feature films scoorden gemiddeld 4 (uit 5) of hoger in de publieksenquête.

door Kaj van Zoelen om 18:13 in Events & Festivals
International Film Festival Rotterdam (IFFR) sloot dit weekend de 46ste editie af met de Europese première van 20th Century Women van filmmaker Mike Mills.

Het festival vertoonde dit jaar 484 films, waarvan 105 wereldpremières, en telde ruim 314.000 bezoeken. IFFR verwelkomde 316 filmmakers en 1910 filmprofessionals van over de hele wereld. Een recordaantal van 63 feature films scoorden gemiddeld 4 (uit 5) of hoger in de publieksenquête.

Het festival opende 25 januari met de internationale première van Lemon, in aanwezigheid van filmmaker Janicza Bravo, acteurs Brett Gelman en Judy Greer.

Op vrijdag 27 januari verwelkomde IFFR Willem-Alexander op de rode loper tijdens de wereldpremière van Double Play, van filmmaker Ernest Dickerson. Tevens was een groot deel van de internationale cast en crew aanwezig.

Maandag 30 januari ontving Rotterdam hoogwaardigheidsbekleders vanuit heel Europa die samen met minister Jet Bussemaker een handtekening zetten onder de revised Council of Europe Convention on Cinematographic Co-production, die spontaan tot de 'Rotterdam Treaty' werd gedoopt.

Barry Jenkins verkoos IFFR als podium voor de Nederlandse première van zijn met acht Oscars genomineerde film Moonlight. Tevens gaf hij een drukbezochte masterclass in KINO, die ook bij de livestream op de Facebookpagina van IFFR hoge kijkcijfers behaalde.

De vele internationale gasten prezen de gastvrije, levendige en opvallend relaxte sfeer, zowel in de stad Rotterdam als op het festival. De masterclasses van vooraanstaande filmmakers, waaronder Olivier Assayas en oude meester Béla Tarr werden goedbezocht en gewaardeerd, evenals de op filmmakers en andere op professionals gerichte panels en presentaties.

"Het is bijzonder fijn om te zien dat ons uitdagende programma zo goed werd gewaardeerd door het publiek. Niet alleen vond men de weg naar de voor hen juiste films, maar werd men blijkbaar ook geraakt door de aansprekende masterclasses, talks en workshops die de thema's van de dag niet schuwden", aldus festivaldirecteur Bero Beyer.

Distributie

NOS-nieuwslezer Winfried Baijens presenteerde de derde editie van IFFR Live, waarbij zes filmtitels tijdens hun première in Rotterdam tegelijk in meer dan 45 bioscopen in 18 verschillende landen wereldwijd werden vertoond. Dankzij de livestream en via Twitter en WhatsApp kon het publiek vanuit alle deelnemende bioscopen na afloop van de film met de makers en elkaar in gesprek.

Pop Aye van Kirsten Tan won de Big Screen Competition en mag naast een geldprijs rekenen op een gegarandeerde release in de Nederlandse bioscoop en op tv. Vrijwel alle grote sales agents waren aanwezig op het festival, wat resulteerde in internationale deals voor onder meer Tiger titels ColumbusDemonios tus ojos en Quality Time.

Feiten en cijfers

Bezoek
Ruim 314.000 bezoeken

Films
247 feature films, waarvan 50 wereldpremières, 20 internationale premières en 18 Europese premières.
237 korte en mid-length films, waarvan 55 wereldpremières, 43 internationale premières en 19 Europese premières.

Gasten
1910 gasten uit de filmindustrie, inclusief 316 filmmakers van over de hele wereld.

0 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

nieuwslaatste nieuws

meest populair