'Mad World' openingsfilm 10e editie CinemAsia

'Mad World' openingsfilm 10e editie CinemAsia

En 'A Quiet Dream' is de slotfilm van het Aziatisch filmfestival in Amsterdam.

Mad World, Het Hongkong filmdebuut van Chun Wong opent op 7 maart de 10e editie van het CinemAsia filmfestival.

Wongs debuut is een portret van een sociaal vervreemde man met bipolaire stoornis. Shawn Yue (Internal Affairs), Eric Tsang (Internal Affairs) en Elaine Jin (A Brighter Summer Day) vertolken onder andere rollen in deze voor acht Hong Kong Film Awards genomineerde productie.

Eerder sleepte de film twee Golden Horse Awards binnen op het Golden Horse Film Festival in Taiwan, voor Chun Wong ('beste nieuwe regisseur') en Elaine Jin ('beste vrouwelijke bijrol'). Mad World beleeft zijn Europese première tijdens het CinemAsia Film Festival. 

Als Ah-Yang (Shawn Yue) wordt ontslagen uit het psychiatrisch ziekenhuis, geeft zijn vader (Eric Tsang) hem een slaapplek in diens krappe appartementje. Vanuit die claustrofobische omgeving proberen de van elkaar vervreemde vader en zoon te werken aan een gedeelde toekomst, maar traumatische gebeurtenissen uit het verleden zitten hen geluk in de weg.

Regisseur Chun Wong laat de worstelingen zien van mensen die leven met schuld en van mensen die de schuldigen niet kunnen vergeven. Misschien is iedereen wel een beetje schuldig in Mad World, een drama over de ontberingen van een onbegrepen man met een bipolaire stoornis.

In aanwezigheid van filmproducent Heiward Mak opent Mad World de 10e editie van CinemAsia Film Festival in Amsterdam op dinsdag 7 maart in Kriterion. Producent Heiward Mak is zelf ook werkzaam als filmmaker en regisseerde onder andere High NoonEx en Diva.

Slotfilm: subtiel komisch drama A Quiet Dream

A Quiet Dream van Chinees-Koreaans regisseur Lu Zhang sluit op 12 maart het festival af. A Quiet Dream draaide ook al tijdens het IFFR en werd toen positief gerecenseerd op Filmtotaal. Koreaanse indie-regisseurs Yang Ik-june (Breathless), Park Jung-bum (The Journals of Musan) en Yoon Jong-bin (The Unforgiven) spelen drie verloren zielen in een van de armere buurten van Seoul.

In dit zwart-witte allegaartje van poëtische en alledaagse momenten cirkelen de mannen om Yeri heen, de zachtaardige eigenares van een geïmproviseerde bar. In hun gedeelde doel om Yeri's liefde te krijgen houden de drie mannen elkaar alsmaar tegen. Niemand verovert daardoor haar hart, al lijkt dat niet echt te deren. Deze verloren zielen zijn al lang blij dat ze elkaar hebben. 

Over CinemAsia

Na de opening viert CinemAsia meer feest, want het pan-Aziatische film festival geeft dit jaar haar tiende editie in Amsterdam. Directeur Lorna Tee: ''De eerste regel van een succesvol festival organiseren is het vinden van een specifieke focus om op in te zoomen. CinemAsia heeft de regels juist altijd gebroken, en niet zonder succes. Daarom ben ik zo ontzettend trots op onze tiende editie, omdat het CinemAsia's vermogen viert om de beste films van over heel Azië te vertonen, voorbij de beperkingen van genre of thema. Van een Mad World naar A Quiet Dream, deze jubileumeditie van CinemAsia is als divers, krachtig en eclectisch als Azië zelf; een ware reflectie van alle artistieke kwaliteiten die dit wonderlijke continent te bieden heeft.''

Met meer dan 25 nieuwe films geeft CinemAsia een breed beeld van de hedendaagse Aziatische cinema: van spraakmakende kaskrakers en inspirerende documentaires tot arthousefilms met een dynamische blik op de wereld.

Verwacht onder andere Koreaanse zombies, Filipijnse schoonheidskoninginnen, Chinese generatieconflicten, een roadmovie onder de Indonesische zon en een Indiase feministische komedie. Om de 10e editie van CinemAsia te vieren kozen bekende persoonlijkheden uit de Nederlandse culturele sector hun favoriete Aziatische film. Naast de nieuwste films vertonen we dus een reeks klassiekers uit de Aziatische filmgeschiedenis.

CinemAsia richt zich niet alleen op cinema. Het festival organiseert ook een groot aantal festiviteiten die aansluiten bij de Aziatische cultuur en entertainment zoals Food & Film, Rainbow Karaoke, paneldiscussies, de Aziatische Bazaar en een verdiepend LGBT programma.

NieuwsFilm

meest populair