Christopher Nolan over verhaalstructuur 'Dunkirk'

Christopher Nolan over verhaalstructuur 'Dunkirk'

De film draait om drie verhalen die moeilijk met elkaar te verweven zijn.

Welk project Christopher Nolan ook op zich neemt, er is veel aandacht voor. Zo natuurlijk ook voor zijn volgende film, Dunkirk, die draait om de evacuatie van Geallieerde soldaten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Heel veel is er verder niet bekend over Dunkirk, maar in een interview met Premiere ging de regisseur er nu wel op in.

"De film wordt vanuit drie perspectieven verteld. De lucht (vliegtuigen), het land (op het strand) en de zee (de evacuatie door de marine). Voor soldaten in het conflict, vonden de gebeurtenissen plaats in drie tijdzones. Op land zaten sommigen een week vast op het strand. Op het water duurden gebeurtenissen maximaal een dag. En als je door de lucht naar Dunkirk ging, konden de Britse spitfires maximaal een uur aan brandstof meenemen. Dus om die verschillende versies van de geschiedenis mee te nemen, moet je meerdere tijdzones mengen. Vandaar de complexe structuur. Zelfs al is het verhaal in basis erg eenvoudig," aldus de regisseur.

De grootste hoop van Nolan is dat Dunkirk recht doet aan dit moment in de geschiedenis. "Als deze evacuatie geen succes was geweest, had Groot-Brittannië moeten capituleren. En de hele wereld zou verloren zijn geweest, of een ander lot hebben gekend. De Duitsers hadden Europa veroverd en de VS zouden zich niet in de oorlog gemengd hebben. Het is een echt cruciaal punt in de oorlog en geschiedenis van de wereld. Een beslissend moment. En het succes van de evacuatie stond Churchill toe het idee van een morele overwinning te gebruiken, waarmee hij zijn troepen en burgers kon motiveren en een geest van verzet bouwde, terwijl de logica van deze gebeurtenis was geweest dat men zich had moeten overgeven. Militair gezien is het een verlies, maar op menselijk vlak een kolossale overwinning."

Ondanks dat Dunkirk het verhaal van een belangrijk moment in de oorlog vertelt, is het volgens Nolan niet zozeer een oorlogsfilm, maar meer een overlevingsverhaal. Nolan wilde "aanwezig zijn in het moment, om de intensiteit van de ervaring van de soldaten te vinden. De film vertelt een reeks paradoxale situaties. De meest duidelijke is het leger dat vast zit op het strand en het Kanaal moet oversteken om Engeland te bereiken. Maar vanuit daar zijn er nog meer: kunnen ze de pier bereiken? Kan de piloot zijn missie succesvol afronden? En de film focust zich op spannende momenten die gereduceerd worden tot een menselijke dimensie."


Dunkirk draait om de evacuatie van bijna 100.000 Belgische, Franse en Britse soldaten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zij werden op de stranden bij Duinkerke omsingeld door de Duitsers en massaal geëvacueerd naar Engeland. Rollen in de film zijn er voor acteurs als Tom Hardy, Mark Rylance en Kennth Branagh en One Direction-zanger Harry Styles. Vanaf 20 juli in de bioscoop.

NieuwsFilm

meest populair