Blu-Ray Review: Don't Breathe

Van de maker van Evil Dead.

Regie: Fede Alvarez | Cast: Stephen Lang (The Blind Man), Jane Levy (Rocky), Dylan Minnette (Alex), Daniel Zovatto (Money), Emma Bercovici (Diddy), e.a. | Speelduur: 88 minuten | Bioscooprelease: 29.09.2016 | Recensie FT: 4 sterren

Na zijn regiedebuut Evil Dead (2013) ging de Uruguayaanse filmmaker Fede Alvarez aan de slag met de de serie From Dusk Till Dawn: The Series. Daarna richtte hij zich weer op het witte doek. Het resultaat is de horrorthriller Don't Breathe, door vele liefhebbers gebombardeerd tot één van de beste horrorfilms van het jaar. Met een vooral zeer aardige rol van Stephen Lang als de uiterst doelgerichte blinde man is het dan ook een zenuwslopende titel.

In het prima ontvangen Don't Breathe (FT Stercijfer = 7,0), goed voor een omzet van $157,0 miljoen wereldwijd, willen drie jonge dieven het huis van een rijke blinde man binnendringen en hem beroven. Eenmaal binnen blijkt de man een duister figuur te zijn en een enorm en ziek geheim met zich mee te dragen.

De horrorthriller werd onlangs door Sony Pictures Home Entertainment uitgegeven op Blu-ray, met een flinke reeks extra's.

Bekijk de afbeelding
Discs 1 x Blu-Ray | Retail release: februari 2017 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (2.40 : 1) | Geluid: oa. Engels DTS-HD 5.1 | Ondertitels: Nederlands, Frans, Engels | EAN: 8712609607642 | Ook verkrijgbaar op: Dvd | Met dank aan: Sony Pictures Home Entertainment

De schijf van deze Blu-Ray uitgave van Don't Breathe zit vastgeklikt in een standaard Blu-ray keepcase. Bij het opstarten van de Blu-ray schijf verschijnen het Sony Pictures HE-logo en de trailers van Money Monster, The Bronze en Ratter. Een hoofdmenu geeft toegang tot de extra's, de taal en de scèneselectie.

Beeld

Sony Pictures heeft een prima schijf afgeleverd wat betreft het beeld. Uiteraard speelt de film zich grotendeels af in het donker. Gelukkig blijven de details goed zichtbaar en is er geen storende filmgrain waarneembaar. De kleuren zijn duidelijk bewerkt om sfeer mee te geven. Dit is vooral te zien in de scènes die zich in het daglicht afspelen. Al met al een prima schijf, zonder storende gebreken.

Geluid

Ondanks dat het geluid wordt aangeleverd door een standaard DTS-HD track is het wel genieten. Zoals wel vaker bij horrorfilms speelt de muzikale ondersteuning een enorme rol. In dit geval is het zelfs een combinatie van stilte met de muzikale ondersteuning van componist Roque Banos. Zijn aandeel zorgt voor de juiste spanning en opbouw daartoe. Erg mooi bij deze film. Zet het geluid daarom ook even een tandje harder.

Bonusmateriaal

Audiocommentaar: Een track met commentaar van regisseur Fede Alvarez, co-schrijver Rodo Sayagues en acteur Stephen Lang. Uiteraard een bonus voor diegenen die vooral willen weten hoe de film tot stand is gekomen en wat de details daarbij zijn.
No Escape: Meer een standaard featurette over het thema in de film. Een duidelijk online featurette.
Man in the Dark: Een korte blik op het duistere personage van Stephen Lang. Uiteraard is het met name Lang zelf die het personage belicht.
Meet the Cast: Een blik op de verschillende personages. Uiteraard wordt er ook gesproken over waarom de personages bepaalde zaken doen. Opnieuw kort en erg gericht op het promotionele aspect.
Creating the Creepy House: Een blik op hoe het huis is ontworpen en gebouwd. Ook kort, maar duidelijk inhoudelijker dan de vorige featurettes.
The Sounds of Horror: In nog geen twee minuten krijgt componist Roque Banos de kans om zijn prachtige werk toe te lichten. Leuk om even te zien.
Deleted Scenes: Acht scènes die in totaal een kwartier duren. Zeker het kijken waard, aangezien de hoofdfilm met 88 minuten al niet zo enorm uitgebreid is. Er wordt ook commentaar geleverd door de regisseur, die aangeeft waarom de scènes niet zijn meegenomen.

Spannende en vermakelijke horrorthriller; nette schijf

Don't Breathe is een verrassende een doorgaans spannende horrorthriller, waarbij vooral de regie, de sets en de rol van Stephen Lang opvallen. De overige castleden vullen de rollen erg basic in en vooral dat is jammer. Desondanks vermakelijk en een aanrader! Fede Alvarez werkt ondertussen aan The Girl in the Spider's Web en later moet Don't Breathe 2 verschijnen. Deze Blu-ray uitgave van Don't Breathe is netjes in beeld en geluid, aangevuld met wat aardig bonusmateriaal.



NieuwsFilm

meest populair