En...actie! Actiefilms en een filmconcert bij Imagine

En...actie! Actiefilms en een filmconcert bij Imagine

Vier actiefilms en een vertoning van de klassieke heksenfilm 'Häxan' op Imagine 2017.

Naast de gebruikelijke hoeveelheid films waarbij de verbeelding flink geprikkeld wordt, is Imagine ook de plek voor de betere actiefilm. Dit jaar presenteer het festival internationaal kwartet actiefilms van de bovenste plank: 

Guardians  (Sarik Andreasyan, Rusland, 2017): X-Men op zijn Russisch
Headshot (Mo Brothers, Indonesië 2016)
Operation Mekong (Dante Lam, Hongkong 2016)
Free Fire (Ben Wheatley, Groot-Brittannië 2016)

Dat actiefilms meer zijn dan hersenloze sterrenvehikels bewijst Imagine ieder jaar opnieuw. En dat er op actiegebied sterke filmlanden bijkomen is de laatste jaren onmiskenbaar een trend geweest. Zo is de Russische filmindustrie bedreven geraakt in actiefilms met een groot budget en daarvan is Guardians (Zashchitniki)  een puik voorbeeld. X-Men, maar dan op zijn Russisch - dus groter, patriottischer en vooral bombastischer. 

Indonesië is als actieland op de kaart gezet door The Raid en sterren Iko Uwais en Sunny Lee uit The Raid 2 spelen de hoofdrollen in het keiharde Headshot
Veteraan Dante Lam kreeg een fors budget tot zijn beschikking en dat is aan het drugsepos Operation Mekong goed te zien. De Thaise regering was minder enthousiast over de suggesties van corruptie... Is Azië al jaren hofleverancier van stijlvolle actiefilms, ook in Europa worden ze gemaakt. Ben Wheatley pakt in Free Fire uit met een shoot out in een oude loods, die Quentin Tarantino en John Woo jaloers zou maken.

Filmconcert bij Imagine


Tijdens Imagine Film Festival zal de film Häxan uit 1922 te zien zijn in een filmconcert. Imagine vertoont de prachtige nieuwe restauratie van het Zweeds Filminstituut met muziek van het Groningse Kinetophone, dat hun zelf-gecomponeerde soundtrack live speelt!

In de film verbeeldt regisseur Benjamin Christensen de geschiedenis van de hekserij. Deze mix van (pseudo-)documentaire en horror over de geschiedenis van hekserij was bij verschijning een sensatie door zijn expliciete verbeelding van de duivel en de hel - met voor die tijd baanbrekende special effects.

Kinetophone is een band die bestaat uit drie cinefielen: René Duursma (synths, sounddesign, gitaar), Thomas van den Berg (gitaar, toetsen, zang) en Sebastiaan Wiering (cello, bas, toetsen). Zij spelen live hun zelf-gecomponeerde soundtrack bij Häxan. 

NieuwsFilm

meest populair