Plaza de Espana in Sevilla is nu Schat van de Europese filmcultuur

Plaza de Espana in Sevilla is nu Schat van de Europese filmcultuur

De EFA voegt Plaza de Espana in Sevilla toe aan Schatten van de Europese filmcultuur.

De European Film Academy eert de Plaza de España in Sevilla met de titel 
"Schat van de Europese Filmcultuur".

Oorspronkelijk ontworpen en gebouwd als het symbool voor en het meest ambitieuze project van de Ibero-Amerikaanse tentoonstelling van 1929, is het Plaza de España een van de meest iconische locaties van Sevilla. 

Met zijn mix aan Art Deco, Neo-Renaissance en Neo-Mudéjar stijlen anno 1920 heeft het Plaza de España gediend als locatie voor verschillende films, van Star Wars tot The Dictator. Onder de acteurs die hier beschoten zijn bevinden zich Vittorio de Sica, Sean Connery en Peter O'Toole.

Maar vooral is dit plein voor altijd aan de filmgeschiedenis verbonden door zijn rol in David Leans onvergetelijke meesterwerk Lawrence of Arabia, waar het dienst deed als de plek in Caïro waar het hoofdkwartier van het Engelse leger en de officiers-club gevestigd waren.

Tijdens een ceremonie, die in november in samenwerking met de Andalusische Film Commissie, met steun van de Regionale Minister voor Toerisme en Sport, de Burgemeester van Sevilla en de Nationale Radio- en TV Omroep van Andalusië plaatsvindt, zal een speciaal "Schat van de Europese Filmcultuur"-embleem bij de locatie onthuld worden. In hetzelfde weekend als de jaarlijkse bekendmaking in Sevilla van de nominaties voor de European Film Awards (EFAs).

Met deze titel wil de European Film Academy publieke belangstelling creëren voor plaatsen met een symbolische betekenis voor de Europese cinema, plaatsen met een historische waarde die gehandhaafd en beschermd moeten worden, niet alleen nu, maar ook voor toekomstige generaties.

Plaza de España is de negende locatie die door de European Film Academy geëerd wordt. Tot de "Schatten van de Europese Filmcultuur" zijn eerder uitverkozen:

Het Eisenstein Memorial Centrum in Moskou
Het Huis van de gebroeders Lumière in Lyon
Het Bergmancentrum in Faro
De Wereld van Tonino Guerra in Pennabilli
De  Potemkin Trappen in Odessa
Het Reuzenrad in Wenen
Het Sergei Parajanov Museum in Yerevan
De Sint-Vincentiuskerk in Cardona

De lijst "Schatten van de Europese Filmcultuur" zal de komende jaren uitgebreid worden met zowel instituties als plekken die bezocht kunnen worden zoals het  Plaza de España in Sevilla.  



NieuwsFilm

meest populair