Blu-Ray Review: Moana a.k.a. Vaiana

Blu-Ray Review: Moana a.k.a. Vaiana

Opnieuw een werkelijk prachtige animatiefilm van Walt Disney.

Regie: Ron Clements, John Musker | Cast: Auli'i Cravalho (Vaiana), Dwayne Johnson (Maui), Temuera Morrison (Chief Tui), Rachel House (Gramma Tala), Nicole Scherzinger (Sina), Alan Tudyk (Hei Hei), Jemaine Clement (Tamatoa), e.a. | Speelduur: 107 minuten | Bioscooprelease: 30.11.2016 | Recensie FT: 3,5 ster

Onder regie van Ron Clements en John Musker (De Kleine Zeemeermin, Aladdin, De Prinses en de Kikker) verscheen in november de tweede "Walt Disney Classic" in 2016. Na het enorme succes van Zootropolis - goed voor ruim $1,0 miljard - was het nu de beurt aan Moana a.k.a. Vaiana. Opnieuw was de ontvangst waanzinnig, maar ondanks de aanwezigheid van de stem van succesfactor The Rock bleef de omzet steken op ruim $600 miljoen. Nog altijd een prachtige score.

In het $150 miljoen kostende Moana (FT Stercijfer = 7,6), met Oscarnominaties voor Beste Animatiefilm en Beste Lied ("How Far I'll Go"), heeft de dappere Vaiana één grote missie: de oceaan over zeilen om de eeuwenoude tradities van haar voorouders te herstellen. Op deze spannende ontdekkingsreis ontmoet Vaiana halfgod, Maui, die haar begeleidt in haar zoektocht. Samen zeilen zij de oceaan over op een waanzinnig avontuur. Onderweg nemen zij het op tegen vreselijke monsters die hun missie proberen te dwarsbomen en ontdekt Vaiana iets waar zij altijd al naar heeft gezocht: haar identiteit.

Walt Disney Studios Home Entertainment bracht de 60e Walt Disney Classic onlangs uit op Blu-ray. Hieronder een blik op onder meer het beeld en geluid en de speciale toevoegingen.

Bekijk de afbeelding
Discs 1 x Blu-Ray | Retail release: april 2017 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (2.39 : 1) | Geluid: o.a. Engels DTS-HD 7.1 en Nederlands DTS Digital Surround 5.1 en Vlaams DD 5.1 | Ondertitels: Nederlands, Frans | EAN: 8717418498634 | Ook verkrijgbaar op: Dvd | 3D Blu-ray | Met dank aan: Walt Disney Studios Home Entertainment

De schijf van deze Blu-Ray uitgave van Moana zit vastgeklikt in een standaard Blu-ray keepcase. Bij het opstarten van de Blu-ray schijf zie je na de taalselectie het logo van Walt Disney en na de te skippen trailer van Cars 3 kom je terecht bij het geanimeerde hoofdmenu.

Beeld

De animaties van Moana zijn werkelijk adembenemend om te zien. De natuur ziet er soms bijna levensecht uit en de personages hebben heel natuurlijke bewegingen en gezichtsuitdrukkingen. Echt geweldig. Met een waanzinnig strak en scherp beeld en kleuren die van het scherm afspatten, is dit weer een uitgave die uitstekend dient als demonstratiemateriaal. Top!

Geluid

Zoals ondertussen gebruikelijk is er door Wat Disney gekozen voor een DTS-HD 7.1 geluidstrack (en dus geen Atmos). Met de vele muziek en zang klinkt de track bijzonder levendig en er is uiteraard ruimte voor de nodige surround effects via de verschillende kanalen. Naast de Engelstalige track zijn er ook de meer basic Nederlandse en Vlaamse tracks aanwezig.

Bonusmateriaal

Inner Workings / Gone Fishing: als eerste is de korte animatiefilm Inner Workings, inclusief een korte intro, te zien, welke voorafgaand aan de bioscoopvertoning werd afgespeeld. Een tweede korte animatiefilm is Gone Fishing, met het personage Maui.

Voice of the Islands: Een uitgebreide blik - ruim een half uur - op hoe de filmmakers zich hebben voorbereid op de film. Ze hebben ook daadwerkelijk een trip genomen langs heel wat Pacifische eilanden. Er wordt onder meer gekeken naar de normen en waarden en de geschiedenis van de inwoners in de gebieden. Een mooie korte documentaire over de gebieden die centraal staan in de uiteindelijke animatiefilm.

Things You Didn't Know About...: twee korte speelse featurettes over met persoonlijke vragen aan de regisseurs, de belangrijkste cast en de muzikanten.

Island Fashion: Een blik op hoe de kleding van de personages tot stand zijn gekomen.

The Elements Of...: Vier kortere featurettes over de bijfiguren (Mini-Maui), het vele geanimeerde water, het personage Lava en misschien wel het mooiste gedeelte van de animaties: het haar. Werkelijke prachtig gedaan!

They Know the Way: Making the Music of Moana: Muziek speelt een zeer belangrijke rol in deze muzikale animatiefilm. In ruim 10 minuten wordt stil gestaan bij dit onderdeel.

Fishing for Easter Eggs: Een snelle blik op de verstopte verwijzingen naar andere titels, met Auli'i Cravalho en Dwayne Johnson.

Deleted Scenes: Maar liefst 25 minuten aan verwijderde scènes met de mogelijkheid om deze te bekijken met een introductie van de regisseurs. De titels zijn Grandmother's Warning/Legend of Maui; Canoe Race; Father, Daughter, Boat; Education of Moana; Discussing Moana's Future; Race the Wind/Ties That Bind en Under the Sea.

Overig: En dan zijn er ook nog wat muzikale toevoegen, met 'Deleted Song: "Warrior Face" van Lin-Manuel Miranda en het bestaande nummer "How Far I'll Go" van Alessia Cara. De laatste is ook te bekijken in een meertalige versie. Afrondend kun je het audiocommentaar aanzetten van de regisseurs, John Musker en Ron Clements.

Prachtige animatiefilm op een uitstekende schijf

Moana is opnieuw een topper in een ondertussen lange reeks succesvolle CG-animatiefilms van Walt Disney, welke in 2010 startte met Tangled. De animaties zijn werkelijk prachtig en het verhaal is ook avontuurlijk. Disney werkt ondertussen aan de 2018-titels en [film=]Gigantic. In 2017 geen Walt Disney Classics. De Blu-ray uitgave van Moana is in alles top.



NieuwsFilm

meest populair