Luc Besson over 'The Fifth Element', 'Valerian' en zijn schrijfproces

Luc Besson over 'The Fifth Element', 'Valerian' en zijn schrijfproces

Mensen konden hem van alles vragen tijdens een interview op website Reddit.

Velen vonden het een lange tijd merkwaardig dat regisseur Luc Besson geen nieuw sciencefictionavontuur maakte, nadat hij twintig jaar geleden in 1997 The Fifth Element uitbracht en er veel succes mee boekte. Zijn volgende komt echter al spoedig uit: Valerian and the City of a Thousand Planets, gebaseerd op een Franse stripboekenreeks. Ter promotie van de film, en omdat er een nieuwe trailer vrijgegeven is, ging de 58-jarige Fransman een interview aan op Reddit.

Tijdens deze Ask Me Anything onthulde Besson dat er andere bekende acteurs voor The Fifth Element in aanmerking kwamen. Zo was Bruce Willis niet zijn eerste keus. "Ik had oorspronkelijk Mel Gibson gevraagd, omdat zijn kantoor naast de mijne stond toen ik bij Warner Bros. zat. Elke ochtend kwam hij even langs en vertelde me dat hij er over nadacht. Na drie maanden sloeg hij de rol af. Maar we zijn vrienden geworden. Bruce was de enige andere keuze die ik in gedachten had."

Ook de rol van talkshow presentator Ruby Rod, in de film gespeeld door Chris Tucker, was eigenlijk voor iemand anders bestemd. Besson: "Dat was voor Prince geschreven. Ik ontmoette hem en hij accepteerde. Maar toen ging hij op wereldtour, tien jaar lang! We konden geen gaatje in zijn agenda vinden. Toen ging ik verder met casten en eindigde met Chris Tucker en Jamie Foxx. Jamie was geweldig, maar even sterk als Bruce. Chris leek meer op een garnaal, ik wist dat, dat veel grappiger zou zijn. Maar wat een luxe was het om tussen die drie getalenteerde mensen te kiezen."

Het personage van Valerian wordt belichaamd door Dane DeHaan, zijn partner waarmee hij door de tijd reist is Laureline. Laatstgenoemde beeldt Care Delevigne uit. Het karakter heeft rood haar, maar dat pakte anders uit volgens Besson. "Eerlijk gezegd, het is niet de haarkleur die haar definieert. Laureline is stoer, een vrije vrouw, zeer intelligent en maakt goede beslissingen. En echt waar, we hebben de rode kleur op Cara toegepast, maar het zag er niet uit... Absoluut niet."

Besson heeft ook altijd graag een vinger in de pap als het op schrijven aankomt. Voor het in orde maken van scenario's hanteert hij een specifieke schrijfwijze. Die gaat als volgt: "Ik begin altijd met één idee of een concept. Dat duurt soms vijftien jaar. Daarna leg ik vier pagina's voor me, mijn vier bedrijven. Als het niet lukt op vier pagina's, dan schrijf ik het script niet. Wanneer er structuur in zit, dan begin ik met schrijven en dat gaat vaak erg snel. Alsof ik op de 'print'-knop druk. Als voorbeeld: ik heb 'Leon' in veertien dagen geschreven."

Één van de vermakelijke dingen die Besson onthulde, ging over de Zuid-Koreaanse acteur Choi Min-sik, die in Lucy (2014) de belangrijkste slechterik speelde. Regisseren was niet erg makkelijk, maar wel hilarisch. "Met Choi werken was fantastisch. Maar hij sprak geen woord Engels en ik geen woord Koreaans. Het ging bij ons enkel om gezichten, gebaren en geluiden. Vaak moesten we lachen totdat we huilden. Ik vraag me nog steeds af hoe die vriendelijke en lieve man de meest kwaadaardige schurk ooit heeft kunnen spelen."



NieuwsFilm

meest populair