Roman Polanski's advocaat vergelijkt Amerikaanse rechtbank met Nazi-Duitsland

Roman Polanski's advocaat vergelijkt Amerikaanse rechtbank met Nazi-Duitsland

De met een Oscar bekroonde regisseur is al zo’n 40 jaar 'op de vlucht'.

Roman Polanski, de nu alweer 83-jarige regisseur, is al jaren op de vlucht voor de Amerikaanse rechtbank. Polanski werd namelijk in 1977 beschuldigd van het verkrachten van een 13-jarig meisje, iets waarvan hij zelf toegaf er schuldig aan te zijn. Hij ging hiervoor slechts 42 dagen naar de gevangenis, mede vanwege het feit dat hij bereid was tot een schikking te komen waardoor hij niet langere tijd achter de tralies hoefde door te brengen. Maar op het laatste moment veranderde de rechter, Laurence Rittenband, van gedachte, verwierp de minnelijke schikking en was hij van plan Polanksi alsnog 50 jaar extra te geven. Polanski kwam hierachter, vluchtte in 1978 uit Amerika en is sindsdien nooit meer teruggekeerd, zelfs niet toen hij in 2003 de Oscar won voor Beste Regisseur voor The Pianist.

Amerika heeft meerdere keren en op verschillende manieren geprobeerd Roman Polanski terug te laten komen in het land, maar zonder succes. Polanski liet weten terug te keren als hij de verzekering kan krijgen dat hij niet nog eens de gevangenis in hoeft te gaan, maar dat verzoek werd door de rechtbank afgewezen. Polanksi's advocaat, Harland Braun, heeft als gevolg van deze afwijzing nu zelfs de Amerikaanse rechtbank vergeleken met Nazi-Duitsland: ''Meneer Polanski had evenveel recht om aan de illegale praktijken van de Amerikaanse rechtbank te ontsnappen als aan die van de Duitsers toen deze Polen bezetten''.

Polanski is namelijk een Holocaust-overlever. Maar Braun was nog niet klaar: ''Uit analyse van de feiten in deze 40 jaar oude zaak blijkt dat de beslissing van de rechtbank van 3 april jl. moraal onsamenhangend, wettelijk onlogisch en feitelijk bedriegend is. Het moge duidelijk zijn dat meneer Polanski al geruime tijd probeert tot een oplossing in deze zaak te komen, maar daarbij niet veel medewerking krijgt. Integendeel, de rechtbank maakt het mijn cliënt onnodig ingewikkeld''.

NieuwsFilm

meest populair