Blu-Ray Review: Rogue One: A Star Wars Story

Blu-Ray Review: Rogue One: A Star Wars Story

Gewoon lekkere Star Wars actie!

Regie: Gareth Edwards | Cast: Felicity Jones (Jyn Erso), Diego Luna (Cassian Andor), Ben Mendelsohn (Orson Krennic), Alan Tudyk (K-2SO) e.a. | Speelduur: 133 minuten | Bioscooprelease: 14.12.2016 | Recensie FT: 4 sterren

Over zo'n 2 jaar dan heeft Walt Disney, dat Lucasfilm eind 2012 opkocht, maar liefst vijf Star Wars-bioscoopfilms opgeleverd; bijna net zoveel als George Lucas realiseerde tussen 1977 en 2005. Een (financieel) slimme zet van Disney is om naast de Saga-films ook losstaande films te maken die een duik nemen in de rijke historie van de sci-fi franchise. Eind verleden jaar verscheen met Rogue One het eerste "Star Wars Verhaal". De film van regisseur Gareth Edwards en met de vrouwelijke held Jyn Erso, gespeeld door Felicity Jones, werd een succes. De ontvangst was prima en er werd ruim $1,0 miljard opgehaald aan de wereldwijde bioscoopkassa's.

In Rogue One (FT Stercijfer = 7,3) zijn het roerige tijden en een groep onwaarschijnlijke helden werkt met elkaar samen om de plannen voor de Death Star, het ultieme vernietigingswapen, te stelen van het oppermachtige Keizerrijk. Dit belangrijke moment op de Star Wars-tijdlijn is allesbepalend: het brengt gewone mensen bij elkaar die ervoor kiezen om buitengewone dingen te doen en zo onderdeel worden van iets groters dan henzelf.

Walt Disney Studios Home Entertainment bracht de film, welke Oscarnominaties kreeg voor Best Sound Mixing en Best Visual Effects, uit op Blu-ray. Uiteraard met een aantal extra's waar de fans halsreikend naar uitkeken.

Bekijk de afbeelding
Discs 2 x Blu-Ray | Retail release: april 2017 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (2.40 : 1) | Geluid: o.a. Engels Dolby Atmos (Dolby TrueHD 7.1) | Ondertitels: o.a. Nederlands, Frans | EAN: 5053083037482 | Ook verkrijgbaar op: Dvd | Met dank aan: Paramount Pictures

De schijven van deze Blu-Ray uitgave van Rogue One: A Star Wars Story zitten vastgeklikt in een standaard Blu-ray keepcase, met daaromheen een afwijkende sleeve met de opmaak van de IMAX-poster. Bij het opstarten van de eerste Blu-ray schijf verschijnt na de taalselectie het fraai vormgegeven hoofdmenu.

Beeld

Walt Disney stelt opnieuw niet teleur en levert een High Def-uitgave op met een haarscherp beeld. Opvallend is dat de donkere scènes prima overeind blijven tijdens de vele donkere scènes, zoals tijdens de scène op de planeet Eadu. Deze beelden zien er in High Definition uitstekend uit. Ook de visuele effecten zijn van een erg hoog niveau. Wederom een uitgave op topniveau.

Geluid

Via een 7.1 DTS-HD Master Audio komt het geluid en dialoog prima uit de verschillende surround speakers die allemaal veelvuldig worden benut. Denk alleen al de gevechten met de ruimteschepen en de slag op Scarif waar de actie zich rondom het camerabeeld afspeelt. Heerlijk! De muzikale ondersteuning werd dit keer niet opgeleverd door John Williams, maar door Michael Giacchino. Hij gebruikte overigens wel veelvuldig het bekende materiaal van Williams.

Bonusmateriaal

Het bonusmateriaal van Rogue One staat verspreid op de tweede schijf. Hieronder een overzicht van de vele fraaie featurettes die zijn meegeleverd, welke allemaal staan verzameld onder het kopje 'The Stories'. Alleen 'Rogue Connections' valt daar niet onder. Overigens ontbreken de vele verwijderde scènes. Dit doet vermoeden dat er komende jaren nog wel meer uitgaven gaan volgen.

A Rogue Idea: Een featurette waarin wordt ingegaan op het proces voorafgaand aan de productiefase, met de pitch van John Knoll en het aantrekken van Gareth Edwards. Uiteraard komen Lucasfilm-baas Kathleen Kennedy en andere Lucasfilm-prominenten aan het woord.

Vijf personage-featurettes: De schijf bevat vijf featurettes waarin er wordt ingezoomd op verschillende personages, namelijk Jyn: The Rebel, Cassian: The Spy, K-2SO: The Droid, Baze & Chirrut: Guardians of the Whills en Bodhi & Saw: The Pilot & The Revolutionary. De video's duren tussen de 4 en 9 minuten en laten uiteraard veel zien van de personages en de acteurs, middels beelden van achter de schermen en interviews.

The Empire: Tegenover de verschillende Rogue One-helden staan de slechteriken van het Keizerrijk. In zo'n 8 minuten wordt er een blik geworpen op de personages Galen Erso, Orson Krennic, Grand Moff Tarkin en Darth Vader.

Visions of Hope: The Look of Rogue One: Een korte blik op de grauwe uitstraling van de film die behoorlijk afwijkt van de toon en uitstraling van de andere Star Wars-films.

The Princess & The Governor: Een mooie blik op hoe de personages van Carrie Fisher (Princess Leia) en Peter Cushing (Grand Moff Tarkin) via visuele effecten in beeld zijn gebracht. Guy Henry werkte mee aan de visualisatie van Tarkin en Ingvild Deila poseerde voor de jonge Leia.

Epilogue: The Story Continues: Een snelle blik op de première van Rogue One.

Rogue Connections: In zo'n 4 minuten wordt er gekeken naar de connecties die er in Rogue One zijn met de Saga-films. En dit zijn er uiteraard voldoende, bijvoorbeeld door de personages (Darth Vader, Bail Organa, Mon Mothma), de voertuigen (X-Wings, Tie-Fighters) en de robots (R2D2 en C-3PO).

Een Star Wars-actiespektakel op een prima Blu-ray uitgave!

Rogue One is niet meer dan een bijzonder vermakelijk actiespektakel waarin de fan wordt ondergedompeld in herkenbare franchise-elementen aangevuld met nieuwe personages en ondersteund met verbluffende VFX. De uitwerking is verder ook aardig gedaan, maar de film mikt vooral op het sentiment. En dat is in dit geval helemaal niet erg. Volgend jaar verschijnt de solofilm Han Solo en daarna kunnen we waarschijnlijk films verwachten rond Boba Fett en Obi-Wan Kenobi. Deze Blu-ray uitgave is uiteraard een must voor de fan. Helaas geen verwijderde scènes...



NieuwsFilm

meest populair