Arthouse

EFA Eert Aleksandr Sokurov met Lifetime Achievement Award

De Russische regisseur van o.a. 'Russian Ark' en 'Faust' krijgt de prijs op 9 december 2017.

door Kaj van Zoelen om 16:45 in Arthouse
Ter gelegenheid van de 30ste European Film Awards en als erkenning voor een bijzondere bijdrage aan de wereld van de film, zal de European Film Academy de Lifetime Achievement Award dit jaar overhandigen aan Aleksandr Sokurov voor zijn buitengewone vakmanschap als regisseur, dramaturg en cameraman. De uitreiking zal plaatsvinden tijdens de European Film Award Ceremonie op zaterdagavond 9 december 2017 in Berlijn.

Nadat hij afgestudeerd was als historicus maakte Aleksandr Sokurov verschillende TV-films en documentaires om vervolgens zijn studie te vervolgen aan de beroemde Russische filmacademie VGIK.  Alle films die Sokurov in de Sovjetperiode maakte werden in de Sovjet-Unie verboden. Een van zijn eerste speelfilms, Pijnlijke Onverschilligheid, werd in 1987 geselecteerd voor de competitie van het Filmfestival Berlijn. In hetzelfde jaar won De eenzame stem van de mens, zijn debuutfilm uit 1978 die vanwege censuur niet eerder uitgebracht kon worden, het Bronzen Luipaard in Locarno en de FIPRESCI-Award op het Internationale Filmfestival van Moskou. Bij de viering van de allereerste EFA's in 1988 in toen nog West Berlijn, werd zijn film Dagen van duisternis genomineerd in de categorie Beste Jonge Film. In 2001 ontving hij wederom een EFA-nominatie voor Elegy of a Voyage, nu in de categorie Beste Europese Documentaire. 

Zijn epos Mother and Son ging in 1997 in première tijdens het Internationale Filmfestival van Moskou en ontving diverse prijzen waaronder de Tertium Millennium Award van het Vaticaan. Vader en Zoon, het tweede deel van ziijn nog niet voltooide trilogie, won in 2003 de FIPRESCI Award in Cannes. 

Aleksandr Sokurovs tetralogie over de gevolgen van macht kreeg niet alleen in Europa maar ook wereldwijd veel erkenning: De eerste, Moloch, over Hitler, in 1999 geselecteerd voor de competitie van het Filmfestival van Cannes, werd bekroond met de prijs voor het Beste Scenario. Tevens ontving de film een EFA-nominatie.  De tweede, Taurus (2001), over Lenin, waarbij Sokurov ook director of photography was, beleefde wederom zijn première in Cannes. De film ontving de Russische NIKA Awards voor Beste Film, Beste Regie en Beste Cinematografie. De derde, The Sun (2005), over de Japanse Keizer Hirohito - weer met Sokurov achter de camera, werd geselecteerd voor de competitie van het Filmfestival van Berlijn en werd onderscheiden met de Russische NIKA Award voor Beste Scenario. De vierde, zijn film Faust, werd in 2011 in Venetië geëerd met de Gouden Leeuw, de Oecumenische Juryprijs en de NIKA voor Beste Film.

In 2002 verbaasde hij filmliefhebbers en critici met zijn voor Cannes geselecteerde film Russian Ark, in één lange take opgenomen in de Hermitage. De film ontving een EFA-nominatie en won NIKA's voor Beste Productie en Beste Kostuums. Tevens werd Sokurov geëerd met de Robert Bresson Award in Venetië en de Vittorio De Sica Award. Ondertussen blijft hij in Rusland documentaires maken met de militaire wereld van de voormalige Sovet-Unie als terugkerend thema.

Tussen 2011 en 2016 doceerde hij Cinema aan de Kabardino-Balkarian State University in de Noordelijke Kaukasus, waarbij hij workshops opstartte voor jonge filmmakers uit de regio. Jarenlang heeft zijn stichting "Example of Intonation" getalenteerde jonge mensen begeleid, fondsen geworven, en films van nieuwe regisseurs gelanceerd. Als een gerespecteerd publiek figuur stichtte hij ook "Sokurovs groep voor de bescherming  van het culturele en historische beeld van Russische steden". 

In 2015 presenteerde hij op het Filmfestival van Venetië in competitie Francofonia, een film over het Louvre tijdens de bezetting door de Nazi's. De film werd bekroond met de Fedeora Award en de Fondazione Mimmo Rotella Award. Als schrijver en regisseur blijft Aleksandr Sokurov een belangrijke en inspirerende stem in de Russische en Europese cinema, niet alleen artistiek maar ook door zijn moedige inzet voor de vrijheid van meningsuiting en artistieke expressie, en humanistische waarden.  

Aleksandr Sokurov zal eregast zijn tijdens de 30ste European Film Awards Ceremonie zaterdagavond 9 december in Berlijn - live te volgen via  www.europeanfilmawards.eu

0 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

NieuwsFilm

meest populair