Brein zegeviert: Blokkade The Pirate Bay door Ziggo en Xs4all nabij

Brein zegeviert: Blokkade The Pirate Bay door Ziggo en Xs4all nabij

Binnenkort op zwart?

Ziggo en Xs4all worden waarschijnlijk op korte termijn gedwongen om The Pirate Bay op zwart te zetten. Brein is in een rechtszaak tegen de providers door het Europese Hof in het gelijk gesteld. Het Hof vindt dat de dienst inbreuk maakt op auteursrechten.

The Pirate Bay maakt volgens de Europese rechter inbreuk op het recht van openbaarmaking, dat is voorbehouden aan de auteursrechthebbende. De website speelt volgens het Hof 'een essentiële rol' bij het aanbieden van beschermd materiaal.

De rechter geeft ook aan dat de beheerders van The Pirate Bay zich bewust zijn van het feit dat zij met het aanbieden van bestanden inbreuk maken op auteursrechten. Dit omdat de aangeboden materiaal daadwerkelijk beheerd wordt aangeboden en dat The Pirate Bay gebruikers oproept content te delen.

"Dit betekent hoogstwaarschijnlijk dat de Hoge Raad zal bepalen dat de blokkade is toegestaan," aldus Brein-directeur Tim Kuik tegenover Tweakers. "Brein zal met deze uitspraak achter de usual suspects aangaan. Dat zijn in principe de grote aanbieders die aankoopvervangende piraterij mogelijk maken. Een blokkade wordt hiermee een van de maatregelen die Brein kan inzetten, net als het identificeren van grote uploaders en eigenaren van sites."

Al vele jaren tracht Brein sites als The Pirate Bay te laten blokkeren. Deze uitspraak kan gezien worden als een grote overwinning. Recent werden bepaalde mediaspelers nog illegaal verklaard.



NieuwsFilm

meest populair