Alles over 'Transformers: The Last Knight'

Alles over 'Transformers: The Last Knight'

Alweer de vijfde film in de franchise van regisseur Michael Bay.

Mocht je na vier films denken dat de rek er wel uit is als het aankomt op de Transformers-franchise, kunnen we je geruststellen. Michael Bay maakt met zijn vijfde toevoeging aan de franchise, The Last Knight, een nieuwe start. Ditmaal wordt er gewerkt aan een veel uitgebreider universum. Dat komende donderdag gelanceerd wordt. Vandaag vertellen we je alles over deze film. Mocht je benieuwd zijn welke films nog meer in de bioscoop draaien deze week en de komende weken, kan bekijk dan hier onze maandtips.

Transformers: The Last KnightBekijk de afbeelding

Regie: Michael Bay | Cast: Mark Wahlberg (Cade Yeager), Anthony Hopkins (Sir Edmund Burton), Josh Duhamel (Col. William Lennox), Laura Haddock (Vivian Wembley), Isabela Moner (Izabella) e.a. | Scenario: Art Marcum, Matt Hollowauy e.a. | Speelduur: 148 minuten | Genres: Actie, Avontuur, Sci-Fi | Kijkwijzer: 12

De mensheid en de Transformers verkeren in staat van oorlog. De sleutel tot de redding van onze toekomst ligt begraven in de geheimen van het verleden, in de verborgen geschiedenis van de Transformers op onze planeet. Optimus Prime is verdwenen. Het lot van onze wereld komt in handen te liggen van een onwaarschijnlijk gezelschap: Cade Yeager (Wahlberg), Bumblebee, een Britse Lord (Hopkins) en een hoogleraar van Oxford (Haddock). Er kan maar één wereld blijven bestaan: die van hen, of die van ons.

Groter filmuniversum

In Hollywood is het sleutelwoord van dit moment filmuniversum. Zo ongeveer elke film waar een groot budget voor vrijgemaakt is, bevat tegenwoordig allerhande verwijzingen en openingen voor toekomstige films. De Transformers-films waren daar tot dusverre altijd redelijk van gevrijwaard, maar daar komt met The Last Knight voor het eerst verandering in.

Voordat deze film gemaakt werd, werd er een schrijversruimte opgericht, waarin diverse Hollywood-scenaristen konden samenwerken en nadenken over de toekomst van de franchise. Dat leidde volgens Michael Bay tot maar liefst veertien verhaal ideeën. Daar bevonden zich plannen over een Transformers-film rond Koning Arthur en de Tweede Wereldoorlog onder, en precies die plannen spraken Bay het meest aan. Daarop voegde hij ze samen met een verhaal in het heden - dat werd The Last Knight.

Maar deze film gooit het bredere universum open en introduceert via de Britse Lord die gespeeld wordt door Anthony Hopkins de geheime geschiedenis van de Transformers. Toekomstige films zullen zich onder meer afspelen in het Rome van de Oudheid. Daarnaast zou er een film zijn die zich miljarden jaren in het verleden afspeelt, rond het ontstaan van de planeet Cybertron. En dan is er nog de Bumblebee-film die zich in de jaren tachtig afspeelt. Kortom: we kunnen veel aparte settings verwachten voor robotfilms de komende jaren.

Eerste reacties

Recensies zijn er nog niet, en eerste reacties hebben we ook nog niet rond The Last Knight. Paramount Pictures weet dat critici geen fan zijn van deze Bay-franchise en dus hoeft er ook niet op gerekend te worden dat goede recensies de film hypen. Negatieve recensies - voor de vijfde keer op rij in de geschiedenis van de franchise - zouden de prestaties juist kunnen schaden. En dus zijn er nog geen eerste recensies gepubliceerd en ook geen reacties te vinden op sociale media.

Box office prestaties

Wat de box office prestaties betreft, verwachten we wederom dat Bay een succes in handen heeft. Het merk blijft ontzettend populair in de hele wereld en de vier voorgaande films leverden al 3,7 miljard dollar op aan de wereldwijde box office. Toch is er iets opmerkelijks aan de hand: de films brengen steeds minder op in de Verenigde Staten, en steeds meer in de rest van de wereld. Daardoor doen ze het allemaal eigenlijk gewoon erg goed.

> Transformers (2007): 709 miljoen dollar (45% in de VS)
> Transformers: Revenge of the Fallen (2009): 836 miljoen dollar (48,1% in de VS)
> Transformers: Dark of the Moon (2011): 1,12 miljard dollar (31,4% in de VS)
> Transformers: Age of Extinction (2014): 1,1 miljard dollar (22,2% in de VS)

Als je die trend doortrekt, valt te verwachten dat ook The Last Knight het in de Verenigde Staten niet zo goed gaat doen, maar in de rest van de wereld wel. Dat zien we ook in de voorspellingen: er wordt een openingsweekend van 79 miljoen dollar verwacht voor de Verenigde Staten. Dat is minder dan de vorige drie films deden, maar meer dan de eerste deed. Tegelijk gaan kenners uit van een totale verdienste van 195 miljoen dollar, wat weer het laagste ooit is wat een Transformers-film opbracht in de Verenigde Staten.

Maar als je dan kijkt naar de cijfers, is dat niet heel erg en zou die 195 miljoen hooguit één vijfde van het totaal uitmaken. Dan zou de vijfde Transformers-film van regisseur Michael Bay zo rond de 900 miljoen dollar uitkomen, waarmee het nog altijd een succes is. Wellicht dat een wisseling van de wacht - met andere regisseurs aan het roer - een goed idee is.

Trivia

De duurste film ooit in de franchise, met een productiebudget van 260 miljoen dollar. | De laatste film in de franchise van Michael Bay. Althans, dat zegt hij, maar tegelijk benadrukte hij ditmaal open te staan voor meer, mits er maar een goed verhaal is. | Komt tien jaar na de eerste film (2007) in de franchise uit.



NieuwsFilm

meest populair