Judd Apatow noemt censuurplannen van Sony Pictures respectloos

Judd Apatow noemt censuurplannen van Sony Pictures respectloos

De studio heeft al van zich laten horen.

Voor filmmakers en studio's zijn kijkwijzers belangrijk. Ze geven aan voor wie de film geschikt is en wat er zoal voorbij kan komen qua seks, taalgebruik en geweld. Een week of twee geleden kwam Sony Pictures Home Entertainment met een nieuw plan dat bij velen in het verkeerde keelgat schoot. Ze willen namelijk films voor kijkers van boven de dertien en zestien jaar aanpassen, zodat ze familievriendelijk worden - het publiek uitbreiden door zelfs lichte scheldwoorden te censureren of te vervangen. The Amazing Spider-Man mag zelfs niet meer getroffen worden door een schutter met een elektrisch wapen.

Toegegeven, Sony Pictures-voorzitter Man Jit Singh heeft al aangegeven dat deze clean versions het daglicht niet zullen zien zonder de goedkeuring van de regisseur, maar schrijver/filmmaker Judd Apatow wilde toch zijn mening laten horen. Per slot van rekening wil Sony o.a. het door hem geproduceerde Step Brothers aanpassen.

"Ik zie niet in hoe dat legaal is. Ik geloof niet dat ze het recht hebben om dat te doen. Als er iets aangepast wordt voor de televisie of een vliegtuigvoorstelling, dan heeft dat een contractuele reden. Het is je niet toegestaan om dat te distribueren. Sony overdrijft nu. Het is respectloos tegenover de filmmakers. Ze gaan erg kortzichtig met hun filmmakers om. Het komt overeen met: 'O, we gaan proberen het geweld uit 'The Godfather' te halen, een versie voor tieners.' En dat is de meest belangrijkste overeenkomst die je met filmmakers sluit - dat je niet met hun werk gaat fucken."

De 49-jarige Amerikaan vervolgt: "Ik ben er best door gechoqueerd. Ze hebben niet eens om toestemming gevraagd. Toen we het gingen onderzoeken vonden we geen waarschuwingen in de vorm van een telefoontje of e-mail. Dat vind ik erg beledigend. Ik neem aan dat men snel actie zal ondernemen. Als ze dat niet doen, dan ben ik er zeker van dat mensen juridische stappen gaan nemen. Er is namelijk niets belangrijkers dan ons werk."



NieuwsFilm

meest populair