Mahershala Ali over hoe zijn leven drastisch is veranderd na het winnen van een Oscar

Mahershala Ali over hoe zijn leven drastisch is veranderd na het winnen van een Oscar

Van vervolgd door de politie tot wereldberoemde superster.

Mahershala Ali mag nu dan wel een erg bekende en geliefde acteur zijn, na het winnen van een Oscar voor beste mannelijke bijrol in Moonlight, zijn leven vóór die belangrijke uitreiking was lang niet altijd even gemakkelijk. De 43-jarige acteur gaf recentelijk een interview aan GQ, waarin hij liet weten hoe zijn leven in één klap veranderde na het winnen van het gouden beeldje: ''Het is eigenlijk gestoord; af en toe liep ik door New York en werd ik zonder reden aangehouden door de politie die me dan vroeg naar mijn paspoort. Ook als ik de metro nam waren er genoeg mensen die hun juwelen verstopten wanneer ze me zagen, alsof ik ze anders zou jatten''.

Helaas bleef het hier niet bij want na de aanslagen op het World Trade Center in 2001 werd Ali toegevoegd aan een lijst met potentiële terroristen. Dit allemaal vanwege zijn officiële naam, Mahershalalhashbaz: ''Er werd me verteld dat mijn naam op die van een terrorist leek en ik dus ook werd gezien als een mogelijke terrorist''.

Tegenwoordig is het compleet het tegenovergestelde: ''Als ik nu door New York loop, word ik vaak aangehouden door fans en andere mensen. Het is echt een wereld van verschil, maar ik heb hier behoorlijk aan moeten wennen''.

Volgens Ali is het voor de 'gewone' gekleurde man nog steeds erg lastig in Amerika: ''Ik denk dat de Afro-Amerikanen een hele ingewikkelde band hebben met patriottisme. We hebben het gewoon vaak genoeg in de geschiedenis lastig gehad in ons eigen land. We voelen ons zo'n beetje als het door de eigen ouder misbruikte kind. We houden wel enorm veel van de ouder, in dit geval dus Amerika, maar we hebben het door wat allemaal is gebeurd en nog steeds gebeurt erg moeilijk. Ik hou gigantisch veel van dit land, maar net als zoveel anderen vraag ik me serieus af of het voor ons niet allemaal wat beter en gemakkelijker zou kunnen gaan. En dit zeg ik alleen maar uit liefde, aangezien ik wil dat het land wordt wat het ons belooft; het beste land ter wereld en wel voor iedereen''.

NieuwsFilm

meest populair