Hoe de Russen decennialang valsspeelden in topsport

Bekijk de eerste trailer van Netflix-documentaire Icarus.

Het is al een schandaal geweest en nu komt er een Netflix-documentare over uit. De streamer kreeg de rechten op een Sundance-documentaire die laat zien hoe de Russen decennialang valsspeelden in de topsport, onder meer bij de Olympische Spelen. Het gaat om de documentaire Icarus, waarvoor regisseur Bryan Fogel sprak met de Russische wetenschapper Dr. Grigory Rodchenkov, de man die achter het zogenaamde anti-dopingprogramma van de Russen zat.

Rodchenkov was lange tijd de directeur van een Russisch laboratorium dat sinds november 2015 geen dopingcontroles meer mocht uitvoeren. Het bleek dat onder zijn leiding de Russische overheid bloed- en urinesamples verwisselde en dat zelfs de FSB (de Russische geheime dienst) meehielp.

Fogel wilde een Super Size Me-achtige film te maken, waarin hij zelf doping neemt om te kijken of hij beter werd, en of hij detectie kan omzeilen. Om dat te doen kreeg hij contact met Rodchenkov, en leerde hij ineens veel meer over het dopingprogramma van de Russische staat. Om die reden veranderde hij de opzet van de documentaire en draait die nu vooral om de manier waarop de Russen valsspeelden.



Bekijk de afbeelding

NieuwsFilm

meest populair