Algemeen

George A. Romero, man achter de moderne zombie, overleden

Hij maakte de zes Of the Dead-films.

Beste filmliefhebber,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt. Dit vinden wij jammer, want FILMTOTAAL is dankzij onze advertenties gratis toegankelijk. Graag willen we je vragen een uitzondering te maken voor FILMTOTAAL. Hoe je dat moet doen lees je hier.

M.v.g FT

door Jim Pedd om 08:49 in Algemeen
De L.A. Times meldt dat vermaard horrorregisseur George A. Romero overleden is. Hij overleed na een "korte maar agressieve strijd met longkanker" en overleed terwijl hij luisterde naar de muziek van een van zijn favoriete films: The Quiet Man (1952). Aan zijn zijde bevonden zich zijn vrouw, Suzanne Desrocher Romero en dochter Tina Romero.

Romero werd in 1940 in de Bronx geboren en studeerde aan de Carnegie Mellon University. Daar werkte hij jarenlang aan reclames en korte films. In 1968 debuteerde zijn eerste featurefilm, de klassieker Night of the Living Dead (1968). Romero schreef die film, regisseerde hem, was cameraman, editor en speelde in de film. Hij vormde het begin van een hele zombiehype.

Tien jaar later maakte hij Dawn of the Dead (1978), de tweede film in zijn Of the Dead-reeks. Ook deze film werd een hit en kreeg nog eens vier opvolgers: Day of the Dead (1985) Land of the Dead (2005), Diary of the Dead (2007) en Survival of the Dead (2009). In de tussentijd maakte hij nog heel wat andere films, waaronder romkom There's Always Vanilla (1979) en The Crazies (1973).

George A. Romero, die in zijn eentje verantwoordelijk is voor de moderne zombie, werd 77 jaar oud.

15 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Ed Crane

Avatar

:*( Hij was vrijwel alleen bekend om z'n zombiefilms en imo halen z'n nieuwere het niet bij z'n oorspronkelijke trilogie... maar soms is niet meer nodig dan een klein aantal pulpfilms om een belangrijk en zeer invloedrijk filmmaker te zijn. Ware (horror)meesterwerken.

R.I.P.

Ereptile

Avatar

Dankzij deze man bestaan zombiefilms en zombie videogames zoals wij ze vandaag de dag kennen. :'( R.I.P legende!

Gigan72

Avatar

Rip...meester van de zombie films

ThomasOMalley

Avatar

Held. Zeer genoten van zijn vroege werk.

Ereptile

Avatar

Ja ook acteur Martin Landau is overleden op (volgens mij) 89 jarige leeftijd.

esteban

Avatar

Martin Landau zijn we ook verloren dit weekend. Nog niet opgepikt door FT.

Goku32

Avatar

Romero we zullen je nooit vergeten je liet ons lekker schrikken met die geweldige zombie films. Heel veel sterkte voor de familie. JiJ was de meester van de zombies films RIP

Blockbuster

Avatar

Vergeet ook Monkey Shines (1988) & The Dark Half (1993) niet. Over vergeten classics gesproken... Afgelopen week toevallig nog de remake van Night Of The Living Dead (1990 - Romero producer) gezien, ook best leuk.

Blockbuster

Avatar

Oh ja, en hoe kan ik Creepshow (1982) vergeten. Nog een horror-classic!

Moviemagic

Avatar

RIP †

Ik heb me prima vermaakt met zijn oudere films.

Decepticon

Avatar

R.I.P. master van de zombiefilms.

Frietgezicht

Avatar

Deze man had de Resident Evil films wel mogen regisseren. RIP

Spider-fan

Avatar

Als horror-fan triest nieuws. Hij maakt zijn beste films in de jaren '60 en '70, zoals Night en Dawn of the Dead, en Martin en Knightriders - die zeker aanraders zijn. Creepshow is ook erg leuk, met vijf verhalen van Stephen King (waarin de schrijver in één de hoofdrol speelt) op een stripachtige manier gefilmd met veel felle kleuen en typische stripboek-kaders.
Maar in de loop van de jaren '80 wordt zijn werk toch minder. Er zijn veel fans van Day of the Dead, maar hij haalt het niet bij de vorige twee. Monkey Shines, over een hulp-aapje van een invalide man die moordzuchtig wordt, is wel goed, maar zijn werk begint meer mainstream te voelen. Waar zijn vroegere films wat chaotisch aanvoelen (wat vaak past bij het onderwerp), zijn zijn latere films gestroomlijnder, maar missen vaak ook iets opwindends, zoals zijn nette Stephen King film The Dark Half die keurig het boek verfilmt, maar verder niet echt uitblinkt.
Van de latere Dead films is Land of the Dead de beste, vind ik, Diary en Survival zijn flinke tegenvallers.
De moeilijk te vinden films Hungry Wives en There's Always Vanilla komen binnenkort op blu-ray van Arrow Films. Hij zei dat hij te weinig geld had om die films goed te maken, zoals hij ze voor zich zag, maar voor de ware fan natuurlijk wel de moeite.
Ik wist niet dat hij opnieuw getrouwd was. Hij was jaren getrouwd met Christine Forrest, die in veel van zijn films een (bij)rol vertolkt.

RIP.

nieuwslaatste nieuws

meest populair