Eerste recensies 'Dunkirk' zijn laaiend enthousiast

Eerste recensies 'Dunkirk' zijn laaiend enthousiast

De beste film van het jaar tot nu toe.

Regisseur Christopher Nolan heeft weer een succes in handen met Dunkirk. Dat blijkt wel uit de recensies die eindelijk zijn gepubliceerd over zijn oorlogsfilm. Centraal in Dunkirk staat de poging om honderdduizenden Geallieerde soldaten te evacueren van een klein strand, tijdens de begindagen van de Tweede Wereldoorlog. Hieronder zetten we de belangrijkste recensies op een rij.

Variety


"Neem de prismatische structuur van de film weg, en dit zou een klassieke oorlogsfilm van Lee Marven of John Wayne kunnen zijn. En toch is er geen vraag dat de ster hier Nolan zelf is, wiens aanpak je aandacht grijpt, en die wisselt tussen drie verhalen, die chronologisch lopen maar niet gelijk aan elkaar, en wacht tot laat in de film om te laten zien hoe ze aan elkaar verbonden zijn. Hij heeft een manier gevonden om die techniek te gebruiken in dienst van verhoogd realisme, die je meer onderdompelt en belangrijker voelt dan waar we mee bezig waren toen we de zaal inliepen. Dit is wat het publiek wil van een Nolan-film, die als meester van het fantastische zijn stempel voor het eerst op historische gebeurtenissen drukt."

Entertainment Weekly

"Nolan heeft op alle manieren de Britse reactie op Steven Spielbergs Saving Private Ryan gemaakt. Als je je de kinetische, zenuwslopende 29-minuten durende D-Day invasie uitgerekt tot een complete film kan voorstellen, dan weet je wat je te wachten staat. Het is een geweldige prestatie, niet alleen als het aankomt op de verhalen die we zijn gaan verwachten van de regisseur van Memento, The Dark Knight en Inception, maar ook van old-school handgemaakt filmmaken. Dit is zo'n levendig en groot budget filmmaken, dat het kunst is. Het is ook de beste film van het jaar tot nu toe."

The Wrap

"Christopher Nolan maakt popfilms die kunst willen zijn en vice versa. En dat doel heeft hij nooit zo goed gediend als in Dunkirk. In het vertellen van het verhaal van honderdduizenden ingesloten Geallieerde troepen in de begindagen van de Tweede Wereldoorlog, heeft Nolan een film gemaakt die op elke mogelijke manier sensationeel is. Hij mikt zowel op het hart als het hoofd, maar komt aan in het zenuwstelsel."

USA Today

"Je kan Nolans prestatie niet ontkennen. Hij heeft een oorlogsfilm gemaakt die je compleet onderdompelt, en het goede van de mensheid viert, terwijl hij erkent dat elke overwinning tegen een bepaalde prijs komt."

Chicago Tribune

"Met een minimum aan dialoog en een bruut maximum aan scènes waarin mensen bijna verdrinken, in en rond Duinkerke, eind mei en begin juni 1940, is Christopher Nolans Dunkirk een unieke filmervaring."

NieuwsFilm

meest populair