Blu-Ray Review: McLaren

Blu-Ray Review: McLaren

De documentaire van de oprichter van het huidige racemerk.

Regie: Roger Donaldson | Cast: Mario Andretti (Zichzelf), Alastair Caldwell (Zichzelf), Dwayne Cameron (Bruce McLaren), Matt Coldrick (Engelse dokter), Emerson Fittipaldi (Zichzelf), e.a. | Speelduur: 92 minuten | Bioscooprelease: geen

Een van de bekendste F1-auto's is wel de McLaren, al sinds 1966 actief. De naam McLaren is afkomstig van een van de vroegere F1-helden en zelfs de oprichter, de Australische Bruce McLaren. In de documentaire McLaren wordt een blik geworpen op deze held die tussen 1958 en 1970 zelf actief was als F1-coureur. Van een bioscooprelease kwam het niet; wel kreeg de docu een Blu-ray uitgave van Universal Pictures. Hieronder een blik op de schijf en het bonusmateriaal.

In McLaren (IMDb = 7,3) wordt het verhaal duidelijk van een jongeman uit Nieuw-Zeeland, een pionier die zijn droom wilde verwezenlijken. Tegen alle verwachtingen liet Bruce McLaren zijn team tot grote hoogten stijgen en werd hijzelf een autosportkampioen en -held. Hij kwam op tragische wijze om het leven, maar met zijn visie, passie en energie blijft hij een voorbeeld voor motorconstructeurs. Een waarlijk inspirerend verhaal over een jonge jongen van eenvoudige komaf die het durfde op te nemen tegen de elitaire wereld van het autoracen en wist te winnen.

Bekijk de afbeeldingDiscs 1 x Blu-Ray | Retail release: juni 2017 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (2.40 : 1) | Geluid: o.a. Engels DTS-HD 5.1 | Ondertitels: o.a. Nederlands, Frans | EAN: 5053083120023 | Ook verkrijgbaar op: Dvd | Met dank aan: Universal Pictures

De Blu-ray schijf van McLaren zit vastgeklikt in een standaard Blu-ray keepcase. Bij het opstarten van de Blu-ray schijf verschijnt het High Def logo van Universal Pictures, de taalselectie en daarna gelijk het basic hoofmenu.

Beeld

De beeldkwaliteit is uiteraard wisselend. Er zijn interviews, opgenomen scènes en enorm veel archiefbeelden. De mix van deze beelden levert een prima documentaire op die uitstekende wegkijkt. De kleur, formaat en scherpte van zijn ook flink bewerkt en dat maakt het geheel helemaal een plaatje. Een voorbeeld voor documentaires.

Geluid

Het geluid is uiteraard standaard DTS-HD surround. De archief beelden bevat vaak ook nog het originele commentaar, al wordt deze aangesterkt door nieuwe begeleidende muzikale ondersteuning. Dit is uiteraard geen track die een worp zou willen doen naar een Oscar, deze is puur functioneel.

Bonusmateriaal

Ondanks dat McLaren niet in de bioscopen is verschenen heeft de distributeur de schijf wel twee extra's gegund. Hieronder de beschrijving:

Behind the Scenes: Met regisseur Roger Donaldson en cast & crew wordt er blik geworpen op de realisatie van de documentaire, welke bestaat uit bergen archiefbeelden, maar ook voor het verhaal gemaakte fragmenten. Erg aardig om even te bekijken.

Deleted Scene: Een enkele verwijderde scène van anderhalve minuut, welke ook nog bestaat uit storyboards. Toch erg aardig om te zien hoeveel tijd er toch aan het realiseren van de scène wordt besteed.

Voor de racefan; nette Blu-Ray schijf

Het valt Unversal Pictures te prijzen dat deze toch opvallend kleinschalige documentaire een Blu-ray release heeft gekregen, zelfs met wat extra's. De docu is verder prima voor de fan van raceauto's, Formule 1 en bewonderaars van McLaren. Bruce McLaren overleed op een slechts 32 jarige leeftijd na een crash met zijn Can-Am auto.



NieuwsFilm

meest populair