Deze scènes ga je niet zien in 'It' wegens budgetproblemen

Deze scènes ga je niet zien in 'It' wegens budgetproblemen

De horrorproductie kan niet alles, maar wel veel met haar beperkte budget.

Het verfilmen van een boek met meer dan 1100 bladzijden is niet bepaald een gemakkelijke taak, zeker niet als er ook nog eens een hoop bovennatuurlijke elementen in verwikkeld zijn zoals het geval is bij Stephen Kings klassieker It. Filmjournalisten die de set van de nieuwe It mochten bezoeken, kregen meer te weten over de ontwikkeling van de nieuwe horrorprent.

Het budget van It wordt geschat op zo'n $30 miljoen voor dit eerste deel en dat is eigenlijk relatief hoog voor een horrorproductie, maar toch schijnt het geld niet toereikend genoeg te zijn geweest. Een aantal ideeën die de makers hadden zijn namelijk in de prullenmand beland, zo vertelt regisseur Andrés Muschietti (Mama). Het probleem zat vooral in de grotere special effects die hij zich niet kon veroorloven.


Bekijk de afbeelding 1. Het bloedbad bij 'The Black Spot'

The Black Spot is in het boek een nachtclub waar de gasten vooral zwarte soldaten van een nabijgelegen militaire basis zijn. The Black Spot werd een typisch kenmerk van de lugubere geschiedenis van het fictieve plaatsje Derry, nadat leden van 'Maine Legion of White Decency' (een groepering vergelijkbaar met de 'Ku Klux Klan') de club in brand staken. Niet iedere bezoeker overleefde het dodelijke vuur.

Volgens Barbara Muschietti, zus van en producer van de film, stond de gruwelijke scène in het script van It, maar paste het niet in het budget. Wel is de kans groot dat we de scène gaan zien in het vervolg vertelt Muschietti. "Voor nu konden we het niet in ons budget ramen, maar ik denk dat het een geweldige openingsscène zou zijn voor het tweede deel," aldus Muschietti.


Bekijk de afbeelding 2. Its eerste aanval op de mensheid

It bestaat al sinds het begin der tijden en heeft als een stil roofdier onder de gronden van het latere Derry gewacht tot de komst van de mensheid. Nog altijd vormt It eens in de 27 jaar een gevaar voor de inwoners van Derry, als het weer wakker wordt om zichzelf te voeden met tedere zieltjes. Regisseur Muschietti vond het een interessant idee om deze geschiedenis van It in beeld te brengen met een flashbackscène, maar Muschietti koos er uiteindelijk voor om deze vermoedelijk gave scène te schrappen omdat het budget dus niet toereikend genoeg was.


Bekijk de afbeelding 3. Bills gruwelijke nachtmerrie

Een andere scène die de makers hadden bedacht, maar niet kon worden gedraaid, was een gruwelijke droomscène van Bill. Muschietti omschrijft de scène als volgt: "Bill is aan het chillen op een brug en spuugt in het water van de Kenduskeag Stream en plots ziet hij de reflectie van een rode ballon. Bill kijkt omhoog en het blijkt niet een ballon te zijn, maar een hele hoop. Aan de ballonnen hangen lichaamsdelen van dode kinderen en naarmate de camera uitzoomt, zijn er steeds meer zwevende dode kinderen in beeld te zien."


Bekijk de afbeelding 4. The Turtle mythologie

Naast een budgettaire redenen zijn er natuurlijk ook nog andere, creatieve afwegingen te maken bij het produceren van een film. Zeker bij een film als It waarbij het verhaal gebaseerd wordt op een bestaand boek, weegt ook de keuze mee in hoeverre je het oorspronkelijke verhaal letterlijk wil overnemen voor de filmversie. Één aspect uit Kings It zullen we sowieso niet te zien krijgen en dat is de mythologie van de schildpad. In het boek heeft The Turtle een belangrijke rol, omdat hij The Losers Club helpt bij het verslaan van It.

Regisseur Muschietti blijkt geen fan te zijn van dit onderdeel in Kings werk, vandaar dat hij heeft besloten om het niet te behandelen in zijn film. "Ik ben nooit gek geweest op de mythologie in het boek, maar 'The Turle' zal wel verschijnen als Lego-schildpad als kleine easter egg en aanwezig zijn op een aantal sleutelmomenten in de film," aldus Muschietti. Schijnbaar probeert de Argentijnse filmmaker toch nog wel een beetje de mythologie te eren door deze vorm van symboliek.



Heb jij al zin in deze nieuwe It? Laat het ons weten in de comments hieronder!

NieuwsFilm

meest populair