Christopher Nolan wilde 'Dunkirk' zonder script maken

Christopher Nolan wilde 'Dunkirk' zonder script maken

Maar mocht het niet.

Met Dunkirk maakte regisseur Christopher Nolan een atypische film. Er zijn geen sterke personages en er is geen uitgebreid verhaal. Wel is er een ervaring, die je bijna twee uur lang meeneemt en niet loslaat. Nolan vertelde tijdens een interview met The Hollywood Reporter dat hij eigenlijk een film zonder script had willen maken.

"Ik kwam op een punt waarop ik de schaal en de bewegingen en geschiedenis begreep, en wist wat ik wilde dat de film zou laten zien, omdat het neerkomt op geografie. Ik zei geen script te willen, maar het gewoon te willen laten zien. Het is bijna alsof ik het gewoon wilde naspelen en opnemen," aldus Nolan.

Hij stelde het idee voor aan zijn vrouw en producent Emma Thomas, maar zij vond het niks. "Emma keek naar me alsof ik gek was en ik dacht: goed, dat gaat hem dus niet worden." Het resultaat was een 76 pagina's tellend scenario dat met hoog tempo geschreven was. Ook is het een erg kort scenario geworden, omdat Nolan zich vooral wilde concentreren op het vertellen van het verhaal.

Het idee van Nolan was ook om geen sterke personages te hebben, om de kijker het gevoel te geven dat je zomaar een van de soldaten op het strand, op de zee of in de lucht zou kunnen zijn. Om die reden moet je dus geen personage hebben dat je volgt en waar je je aan vastklampt.

Wat vinden jullie? Is Nolan geslaagd in zijn opzet?



NieuwsFilm

meest populair