Celebrity

Feminist Joss Whedon wordt door ex-vrouw een hypocriet genoemd

De regisseur zou dikwijls zijn vreemdgegaan gedurende zijn huwelijk met Kai Cole.

door FilmTotaal om 08:00 in Celebrity
Joss Whedon, het brein achter series zoals Buffy the Vampire Slayer, Angel en Firefly, ligt zwaar onder vuur. De Amerikaan, die ook bekend staat als een groot voorvechter van vrouwenrechten, is door zijn ex-vrouw Kai Cole publiekelijk een vreemdganger genoemd. In een uitgebreide blog via The Wrap onthult de architecte dat Whedon tijdens hun huwelijks dikwijls ontrouw geweest is. De eerste keer vond plaats toen de 53-jarige Avengers-regisseur aan Buffy werkte.

"Tijdens onze relatie waren er momenten dat ik me ongemakkelijke voelde met de aandacht die Joss aan andere vrouwen schonk. Hij had altijd veel vrouwelijke vrienden, maar hij vertelde me dat, dat kwam omdat zijn moeder hem had opgegroeid als feminist. Dus hij vond vrouwen gewoon leuker. Hij zei dat hij vrouwen bewonderde en respecteerde, dat hij niet naar ze verlangde. Ik geloofde en vertrouwde hem. Op de set van 'Buffy' besloot Joss zijn eerste, geheime affaire te hebben."

Whedon en Cole ontmoetten elkaar in 1991 en trouwden vier jaar later. In 2012 gingen ze uit elkaar, de scheiding is pas sinds vorig jaar officieel afgerond. Samen hebben ze twee kinderen. In haar blog vertelt Cole dat Whedon zelf de affaires onthulde als volgt: "'Toen ik aan 'Buffy' werkte, was ik omringd door beeldschone, behoeftige, agressieve, jonge vrouwen. Het voelde alsof ik een ziekte had, iets dat uit de Griekse mythologie kwam. Opeens was ik een machtige producent en de wereld lag aan mijn voeten, maar ik kon hem niet aanraken."'

Volgens Cole gaf hij nooit toe verkeerd te zitten. Daarom noemt ze hem ook een hypocriet die wereldwijd feministische idealen preekt. "Tegelijkertijd ontnam hij me mijn rechten om keuzes voor mijn eigen leven en lichaam te maken. Vijftien jaar lang misleidde hij me, zodat hij alles kon hebben wat hij wilde. Ik geloofde dat hij een van de goeden was. Iedereen deed dat. Iemand die voor de rechten van vrouwen vecht, die het huwelijk eert en de vrouwen waarmee hij heeft gewerkt."

Één van de laatste dingen die Cole aankaart, is dat ze vrouwen wil laten weten dat Whedon niet de man is die hij beweert te zijn. En dat organisaties een momentje moeten wachten voordat ze hem onderscheidingen geven voor zijn feministische bijdrages. "Denk twee keer na voordat je een man eert die niet volgt wat hijzelf preekt."

Lees overigens de hele blog hier. Kort na het uitkomen van Cole's boodschap werd er een punt gezet achter Whedon's grootste fanwebsite, Whedonesque, welke beheerd wordt door Nederlander Caroline van Oosten de Boer. Hoewel het misschien te maken heeft met het bovenstaande, meldde de Boer dat ze al zo'n vijf jaar met het idee speelde om te stoppen met de site. Een woordvoerder van Whedon heeft overigens laten weten dat Cole's verhaal onjuistheden en verkeerde interpretaties bevat, welke schadelijk kunnen zijn voor hun familie. Whedon zelf wil geen commentaar geven, uit respect voor zijn kinderen en ex-vrouw.

NieuwsFilm

meest populair