Alles over 'American Made'

Alles over 'American Made'

Nieuwste Tom Cruise vehikel vertelt het bizarre waargebeurde verhaal van Barry Seal, ritselaar voor de CIA.

We zijn alweer aanbeland bij de laatste week van augustus. En dus ook de laatste film die we deze week uitlichten: American Made. Vandaag vertellen we je alles over dit Tom Cruise-vehikel, dat vanaf donderdag in de bioscoop draait. Mocht je benieuwd zijn welke films nog meer in de bioscoop draaien deze week en de komende weken, kan bekijk dan hier onze maandtips.

American MadeBekijk de afbeelding

Regie: Doug Liman | Cast: Tom Cruise (Barry Seal), Domhnall Gleeson (Monty Schafer), Sarah Wright (Lucy Seal), Caleb Landry Jones (Bubba), Jayma Mays (Dana Sibota) e.a. | Scenario: Gary Spinelli | Speelduur: 115 minuten | Genres: Actie, Biografie, Komedie | Kijkwijzer: 12

American Made is gebaseerd op de bizarre en waargebeurde belevenissen van Barry Seale (Cruise), een ritselaar en piloot die onverwachts door de CIA gerekruteerd wordt om één van de grootste geheime operaties in de Amerikaanse geschiedenis uit te voeren.

Het verhaal

In 2012 werden er gesprekken gevoerd tussen producent Doug Davison en schrijver Gary Spinelli. Laatstgenoemde was door Argo geïnteresseerd geraakt in onvertelde CIA-schandalen en kwam zo terecht bij het verhaal van Barry Seal. Hij was "niet gewoon een drugssmokkelaar, maar een familieman die dolverliefd was op zijn vrouw, maar ondertussen een dubbelleven leidde," aldus Davison. "Dat is een verhaal dat ik wilde vertellen."

Seal greep volgens Spinelli simpelweg alle kansen die hij kreeg, hoe illegaal ook, om maar geld te kunnen verdienen. Kortom: hij was een opportunist, iemand die zich niet bezig hield met de letteren van de wet, een wapenhandelaar, drugssmokkelaar en een gedreven man. Producent Kim Roth vertelt dat "Barry elke kamer binnen kon lopen, waar dan ook, en iedereen voor zich won." Een mateloos interessant figuur dus.

Eerste reacties

Een Liman-film staat meestal wel garant voor een goede ontvangst. En zo ook deze film. Op RottenTomatoes scoort American Made een goedkeuring van 86 procent. De film is vlot, en is heerlijk om te zien, terwijl Cruise zichtbaar plezier heeft met de hoofdrol.

Box office prestaties

Het budget van American Made is niet bekend. Verwacht wordt een matig openingsweekend van 15 miljoen dollar in de Verenigde Staten, alwaar de film in totaal 50,5 miljoen dollar zou verdienen. Ter vergelijking: dat openingsweekend is nog niet de helft van wat een ander Cruise-avontuur, The Mummy, opbracht (dat was goed voor 31,7 miljoen dollar). Kortom: tenzij er in de rest van de wereld iets bijzonders gebeurt, zal American Made geen monstersucces worden.

Trivia

De tweede keer dat regisseur Doug Liman en acteur Tom Cruise samenwerken, nadat ze eerst samen Edge of Tomorrow maakten. | De derde biografische film van Cruise, na Born on the Fourth of July (1989) en Valkyrie (2008). | Het script stond op de Black List van 2014, waarop de meest geliefde niet-verfilmde scenario's staan.



NieuwsFilm

meest populair